Flickan under trädet

Pigen under trӕet
Bok av Sara Blaedel
"En riktigt bra deckare, jag förstår varför Sara Blædel är Danmarks deckardrottning." Pascal Engman På Bornholm hittas kvarlevorna av Susan, en flicka som försvann under skolresa många år tidigare. Liket har legat dolt i en klippskreva under ett myllrande täcke av insekter. Louise Rick har lämnat sitt arbete på mordroteln och blivit hemkallad i förtid från sin jordenruntresa eftersom hennes bror försökt ta livet av sig. Han är förtvivlad. Hans fru Trine har lämnat honom och barnen och inte gett ifrån sig ett livstecken. Louise bestämmer sig för att hjälpa sin bror och försöker hitta Trine. Ett gammalt klassfoto avslöjar att Trine gick i samma klass som den hittade döda flickan på Bornholm och var med på samma lägerresa. Danmarks spänningsdrottning nummer ett är Sara Blædel sedan en lång tid tillbaka. Efter den omtyckta romantrilogin om Ilka återvänder hon nu till kriminalromanen och Louise Rick, en minst sagt efterlängtad återkomst. Flickan under trädet är den tionde fristående boken i Louise Rick-serien.
På Bornholm hittas kvarlevor efter en flicka som försvann under en skolresa för många år sedan. Liket har legat dolt i en klippskreva. Louise har lämnat sitt arbete på mordroteln eftersom hennes bror har försökt ta livet av sig. Hans fru Trine har lämnat honom och barnen, och snart blir han misstänkt för att ha något med hennes försvinnande att göra. Louise bestämmer sig för att hitta Trine och rentvå sin bror.

Det här är del 10 i serien om Louise Rick och det är den första boken jag läser om Louise, jag ställer mig frågan om det har någon betydelse i mitt omdöme - kanske…. I de flesta fall underlättar det att ha läst tidigare böcker för att hänga med och lärt känna olika karaktärer…. Jag hade i alla fall lite svårt att komma in i boken, om det berodde på att jag inte läst tidigare böcker eller att jag var ofokuserad, den frågan är öppen. Boken växer ju mer jag läser och spänningen ökar. Författaren låter mig som läsare få trådar att försöka nysta upp men jag kan inte lösa gåtan, skickligt av författaren. I storyn får man läsa både nutid och dåtid, vilket gör att spänningen växer och gör att jag vill läsare fortare för att få reda på hur allt hänger ihop. Det här är en välskriven deckare i ett lite långsammare tempo, där spänningen byggs upp ju mer jag läser och med ett oväntat och oförutsägbart slut. Intresset har väckts så nu blir att börja läsa serien i rätt ordning.