Som i ett vykort

Bok av Sofia Rutbäck Eriksson
Efter en lång tids frånvaro återvänder Ida till sin vykortsliknande hemby, men där är inget som det brukade vara. Hennes förr så ordningsamma pappa, Sten, är som förbytt och den lokala besöksnäringen har blivit utkonkurrerad av ett osmakligt tomteland i tornedalska Santajärvi. En lösning på problemet är att bygga ett hotell i byn, men den charmiga entreprenören Emil håller både byn och Idas känslor på halster. Allteftersom tiden går dras Ida längre in i kampen för att rädda det lilla samhället, samtidigt som hon till varje pris måste hjälpa sin pappa. Men hur stöttar man någon som inte ser sitt eget behov av hjälp? Som i ett vykort är en feelgoodroman om familjerelationer och en liten bys kamp för överlevnad i den norrbottniska idyllen. SOFIA RUTBÄCK ERIKSSON har tidigare skrivit barnboken Änglabrorsan, som givits ut på flera språk. Som i ett vykort är hennes debutroman. "En riktigt fin debutroman och en feelgood med alla de rätta ingredienserna skriven med ett målande språk och en underfundig humor med smarta och roliga referenser, som får mig att skratta högt gång på gång. Där finns också hela tiden en underton av allvar som en riktigt bra feelgood behöver. Det är också en mycket vacker skildring av en far- och dotterrelation och en kärleksförklaring till landsbygden och Norrbotten, och Luleå." Anna Lönnqvist "Sofia Rutbäck Eriksson är en riktigt god berättare, med ömsom humor och ömsom förtvivlan får hon mig som läsare att fortsätta vända blad. Som i ett vykort är måhända en feelgoodroman som titeln antyder, men den är inte desto mindre en flyhänt intelligent, språkligt och berättartekniskt njutbar roman om familj, arbetsliv, kraven, förhoppningarna, tillkortakommandena, oron för åldriga föräldrar och sist men inte minst, kärleken." Lisa Wede, NSD "Som läsare dras man in i det lugna bytempot. Ett säkert kort för många på stranden." Frida Jönsson, BTJ "Fin feelgood om familjerelationer och kamp för överlevnad i glesbygd." Femina "Historien är universell och jag tror att de som gillar feelgood kommer att få en ny favorit, det har jag fått." Jenny Shima, bokbloggare "Riktigt läsvärd och rolig, även om den innehåller mycket svärta." Bibbloagneta "Om du vill läsa en bok i sommar så är det den här. Den är rolig, känslosam och en perfekt sommarbok. Utan att ha läst ut den så ger jag den fem av fem." Sofie Schander, bokbloggare
Ida återvänder till sin vykortsliknande hemby i Norrland efter att varit borta en längre tid. Hennes pappa Sten som alltid varit ordningsam är som förbytt, det är kaos i hemmet och han är stundtals lite förvirrad. Den lokala besöksnäringen har blivit utkonkurrerad av ett osmakligt tomteland, en lösning är att bygga ett hotell i byn av den charmiga Emil. Tiden går och Ida dras med i kampen att rädda samhället och hur ska hon hjälpa sin pappa på bästa sätt?

Det är här författarens debutroman och vilken debut - Wow! Den här lilla pärlan gillade jag mycket - den känns inte så ytlig utan har ett djup i sin berättelse som gör att den blir lite mer realistisk. Ingredienser som familjerelationer, kärlek, sorg, värme, humor och skuldkänslor är en perfekt blandning för att bli en bra feelgood bok. Boken överraskade och tog mig med storm och jag kunde känna Idas känslor genom olika dilemman som hon ställs inför i boken - en underbar bok och jag ser med glädje fram mot fler böcker från Sofia.