Ett rent samvete

Bok av Anne Liljeroth
Städfirman Exklusivt Rent har fått en rivstart och Danuta fyller sina dagar med tidskrävande administration. För att inte förlora sina städkunskaper, och för att hon älskar att städa, arbetar hon fortfarande ett par dagar i veckan hemma hos sina kunder. Dagarna räcker inte till och hon går ständigt runt med dåligt samvete över allt hon borde göra, över sin syster och sommarhuset hon borde ta hand om. Familjeterapeuten Klara Winberg har i årtionden hjälpt andra, men när tillvaron börjar halta har hon svårt veta hur hon ska hantera sina egna problem. Kirurgen Claire Bromsons dröm om att flytta hem till Sverige efter år utomlands har gått i uppfyllelse, men nu ställs hon plötsligt inför oväntade svårigheter på hemmaplan. Danuta känner av stämningarna i de båda kvinnornas hem och står inte ut med att se dem må dåligt. Snart har hon erbjudit dem sin hjälp, något som visar sig få förödande konsekvenser. Ett rent samvete handlar om att göra upp med sitt förflutna, en knuff kan vara allt som behövs. ANNE LILJEROTH debuterade som författare 2013. Ett rent samvete är uppföljaren till Ett rent helvete och hennes sjunde roman. Med sitt känsliga språk fortsätter hon utforska livets snårskog och ämnen som berör. Tidigare har Anne bland annat skrivit Jag kan inte sluta gråta, som hyllats för sitt sätt att ge röst åt människor som drabbats av utmattning. "Det här är feelgood deluxe med djup och känsla, en ren njutning att läsa!" Expressen Söndag "Författaren tar upp genuina ämnen såsom skuld, beroendeproblematik och kommunikation, med humoristiska glimtar här och var. Trivsam läsning för de som älskar feelgood och relationsromaner." Monica Wiksten Gideonsson, BTJ
Den nystartade företaget "Exklusivt rent" har fått en rivstart. Danuta fyller dagarna med administration men vill inte släppa städningen helt utan fortsätter arbeta med detta ett par dagar i veckan. Klara som är terapeut hjälper andra med sina problem men när hon själv får problem vet hon inte hur de ska hanteras. Claires dröm att flytta tillbaka till Sverige går i uppfyllelse men blev drömmen som hon ville? Danuta känner av stämningen hos de båda kvinnorna när hon är hemma och städar hos dem, kan hon göra något för att hjälpa till?

Wow vilken underbar bok, det här är uppföljaren av boken Ett rent helvete, som jag gillade men denna bok är några strå vassare. Kul att åter få möta Danuta som inte är någon vanlig städerska som städar hemma hos människor utan också hjälper till att städa upp i människors liv och får dom att hitta rätt i livet. Boken är lättläst med korta kapitel, ett bra driv framåt och med ett språk som berör - jag fastnar snabbt i boken och släpper den inte förrän sista sidan är läst. Jag gillar verkligen Danuta och hur hon trasslar sig in i de olika familjerna och på något vis lyckas få Klara och Claire att inse den problematik som finns och med små omedvetna medel pusha dom åt rätt håll i livet. En fantastisk feelgood roman som bjuder på vänskap, intriger, hemligheter - en bok med ett djup och allvar men ändå med hopp och glädje.