Apans år

Year of the monkey
Bok av Patti Smith
Ytterligare en bok i lådan med pocketböcker från Bokus mellandagsrea var rockstjärnan Patti Smiths lilla bok Apans år. Boken är en sorts självbiografi på strax under 200 sidor, lite lagom att läsa när en själv är sjuk.

Boken handlar om år 2016, i den kinesiska astrologin Apans år. Det var ett omtumlande år för mig med såväl glädjeämnen som sorg. För Patti Smith var det ett år av avsked till personer som stått henne när. Vännerna Sam Shepard och Sandy Pearlman kämpade mot sjukdom och död. De båda hade Patti Smith lärt känna när hon kom till New York i början av 1970-talet. För Patti Smith blir det här ett år med en turné och många resor, såväl inre som yttre. På årets sista dag fyller hon 70 år. I den här boken blandar hon tankar, minnen och drömmar från 2016.

Denna lilla pocketbok är verkligen en blandning av prosa och lyrik. Ibland är jag inte heller säker på om jag läser om författarens drömmar eller hennes verklighet. Men det jag förstår är hur tufft det här året, 2016, var för henne med de goda vännernas sjukdom och död. Plötsligt går det upp för henne att nästan alla hennes nära och kära är döda. Och själv fyller hon 70 och kommer närmare döden hon med. Detta är ingen enkel bok.

Mitt omdöme blir högt.