Armasjärvi : roman i katastrofernas tid

Bok av Thomas Engström
Välkommen till Nordmark, år 11 Efter Befrielsen. Syskonen Sofia och Erik har skilts åt. I Kiruna, där tillvaron ändå är bättre än på andra håll i det nya riket i norr, har Sofia mer att stå i än andra barn i hennes ålder. Vid sidan om skolan och arbetet på ett värdshus är hon spion åt säkerhetstjänsten. Sextonårige Erik har infiltrerat de mystiska hesekelianerna och hamnat på församlingens elitskola i Armasjärvi. Inte en dag går utan att han längtar efter att få återförenas med sin syster. ARMASJÄRVI är den spännande fortsättningen på Nattavaara (2020), som fick stor uppmärksamhet och hyllades av kritikerna. Trilogin om Nordmark utspelar sig i en nära framtid där pandemier och klimatkatastrofer slagit sönder samhället. Norrbotten har brutit sig loss från Sverige och styrs av en jarl som håller på att förlora greppet. På landet råder hungersnöd, och invånarna för en hård kamp för sin överlevnad. Men i skuggorna av en polisstat frodas motståndet. MARGIT RICHERT, krönikör och kulturskribent i DN, har tidigare varit krönikör i SvD och även skrivit i Aftonbladet. Hon har vunnit Hirampriset för sin gärning som matskribent. THOMAS ENGSTRÖM, författare och kulturjournalist, har skrivit de hyllade spionromanerna om Ludwig Licht, som också blivit internationell TV-serie. Han medverkar regelbundet på Aftonbladets kultursida. »Smart, gripande, mänsklig« ARNE DAHL »Det är jättespännande, otroligt genomarbetat, snyggt jobbat, bra språk.« TITTI SCHULTZ, GO KVÄLL »Stundtals är det som att läsa Game of Thrones« LOTTA OLSSON, AFTONBLADET »Vad Engström och Richert skriver så underbart bra om, och som gör att jag inte kan sluta läsa, är människans innerliga längtan efter att finna ljus också i den regngrå gryningen.« SYDSVENSKAN
Äntligen är del 2 här! Jag gillade verkligen den första delen av triologin och hade därför höga förväntningar på denna. Jag måste säga att jag inte blev besviken! Att författarna binder samman historien med dagsaktuella ämnen som covid-19 och klimathot gör att boken känns mer levande, vilket också kan kännas läskigt med tanke på bokens innehåll.
Har du inte läst den första delen i serien så tycker jag att du ska börja där för då förstår en bättre hur allt hänger ihop.
Nu återstår det bara att vänta tills del 3 kommer och jag kan knappt bärga mig.