Lilla Chicago

Bok av Ali Khalil
Ali växte upp i stadsdelen Gårdsten i norra Göteborg. Tillsammans med sina barndomsvänner drogs han tidigt in i kriminalitet. Umgänget blev större och det tajta gänget kom att kalla sig för Vännerna eller Gårdstensalliansen. De skrämde bort Bandidos från området och hamnade i konflikt med ett gäng från närliggande Backa. Det l edde till krig med avrättningar på öppen gata och oskyldiga offer, däribland barn. Allt kulminerade i den uppmärksammade massakern på Vår krog och bar. Ali Khalils vänner dog, en efter en. Själv hamnade han på Kumlaanstalten med Sveriges farligaste brottslingar. Ali Khalil är nu redo att berätta i true crime-romanen Lilla Chicago. Om uppväxten och livet i Göteborgs kriminella miljö och om gängkriget som till slut tvingade polisen att inleda en så kallad särskild händelse som annars används vid till exempel naturkatastrofer, terrordåd och stora olyckor.   Om författarna: CYRIL HELLMAN är författare, filmare och flerfaldigt prisbelönad journalist. Han har tidigare skrivit för dagstidningar som Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter, Sydsvenskan och Göteborgs posten samt magasin som Vice, ETC, Fokus och Café.   ALI KHALIL är före detta ledare för det kriminella gänget Gårdstensalliansen/ Vännerna.
Det här var ingen trevlig bok. Det har den förstås aldrig gjort anspråk på att vara heller. Här presenteras en verklighet så rå och skrämmande att jag stundvis är på väg att gömma boken under soffan och låtsas att allt är påhitt.

Inga regler tycks gälla. Som en parallell verklighet, ett våldsromantiskt Matrix där makt och pengar är allt och respekt för livet är inget.I Lilla Chicago får vi insyn i de gängkriminellas liv, när Ali Kahlil väljer att öppet berätta sin historia. Jag vet inte om intressant är rätt ord, det är nog mer skrämmande än spännande. Men en ögonöppnare till gängkulturen är det.

Författarna har gjort ett riktigt bra jobb. Språket gifter sig väl med berättelsen och miljön. Även om innehållet är svårt att smälta är boken lättläst, en riktig bladvändare.