Skamsnaran

Bok av Kamilla Oresvärd
Var är Sophie? Mona Schillers nya liv i Vargön har inte blivit som hon tänkt sig. Hennes förflutna har kommit ikapp och relationen med sonen Anton, som är polis, blir alltmer ansträngd. När en tidigare kollega till Mona ringer och ber om hjälp med att hitta sin dotter Sophie åtar hon sig fallet. Det visar sig snart att det inte är första gången Sophie försvunnit. Samtidigt får Anton i uppdrag att utreda ett dödsfall. En femtonårig flicka har hängt sig i ett träd utanför Trollhättans kyrka. Det som först verkar vara ett självmord visar sig vara ett mord när rättsläkaren konstaterar att hon var död innan hon hängdes. SKAMSNARAN är den fjärde fristående delen i serien om Vargön, där vi får möta storslagen natur, gåtfulla mysterier och udda karaktärer i trakterna kring det gamla brukssamhället. I centrum står femtiosexåriga Mona Schiller, en orädd och stark kvinna som löser andras brott men döljer egna mörka hemligheter. Andra böcker i serien: Brudslöjan (2019), Älvdansen (2019) och Vinterströmmen (2020). »En riktigt bra deckare!« Dast Magazine »Jag kunde ju inte sluta läsa! Så spännande var det.« Bengt Eriksson, Deckarlogg »Kamilla Oresvärd är ett namn att lägga på minnet.« Femina »En svensk deckare i toppklass.« Biulas Books    
När en tidigare kollega till Mona hör av sig och ber om hjälp att hitta sin dotter Sophie åtar hon sig fallet. Det är inte första gången Sophie har försvunnit hemifrån. Samtidigt får polisen Anton som också är Monas son i uppdrag att utreda ett dödsfall, en femtonårig flicka har hängt sig i ett träd utanför Trollhättans kyrka. Till en början ser det ut som ett självmord men efter hand visar det sig att flickan redan var död när hon hängdes….

Detta är den fjärde delen om Vargön och jag har läst de tidigare och fastnat för denna deckarserie. Så denna bok var efterlängtad, och jag blev inte besviken. Boken är spännande, har ett bra driv och tempo och med korta kapitel så blir den snabbläst. Storyn byggs på ett allvarligt och aktuellt samhällsämne om yngre tjejer som säljer sexuella tjänster så boken känns väldigt realistisk och det gör att den känns än mer obehaglig, skrämmande och otäck att läsa, genom hela boken har jag en krypande obehagskänsla innanför skinnet. Det här är en riktigt bladvändare och jag vilseleds genom hela boken och försöker nysta upp trådarna för att lista ut hur det ska sluta - men jag misslyckas vilket är positivt, jag hålls på halster ända till slutet.