Dansmeditation

Bok av Eva-Lotta Sandberg
Dansmeditation är en modern dynamisk rörelsemeditation som förenar frigörande dans med stillasittande, tyst meditation en kombination av hjärtvägen och meditationsvägen. Upptäck hur du kan frigöra energi, öppna upp för kreativa processer och bli mer närvarande i nuet genom enkla andnings- och kroppsövningar. Metoden Dansmeditations grundläggande faser är: Centrering andningens helande kraft Grundning rötter i fötterna Danscykel genom de fyra elementen jord, eld, vatten och luft Vipassana buddhistisk meditation Boken Dansmeditation hjärtvägen och meditationsvägen i förening är både en övningsbok och ett utforskande av fri dans och meditation över tid och rum. Den ger en inblick i de fyra elementen, chakrasystemet och det mänskliga energifältet som en väg till bättre hälsa, andlig visdom och förmåga att leva sin fulla potential. Genom ett pärlband av berättelser om banbrytande pionjärer som gått före och visat vägen guidas läsaren till nya fria dans- och rörelsemetoder av idag. Det är en inspirerande och spännande bok om livets mysterium som ger vidgade vyer, fördjupning och nya perspektiv på vad fri dans och meditation kan vara i vår samtid. Boken innehåller vackra och informativa illustrationer i färg. Eva-Lotta Sandberg och Per Winjestam har studerat fri dans och meditation med lärare som kombinerar västerländsk psykologi och österländsk filosof samt shamanism. Eva-Lotta har sin bakgrund inom konst, kultur och mänskliga rättigheter. Per har sin bakgrund inom socialt arbete, psykoterapi och fysisk teater. De är grundare till metoden Dansmeditation och driver tillsammans kursverksamheten med samma namn. De är bosatta i Göteborg
I Dansmeditation får vi läsa ett vetenskapligt förhållningssätt till att förklara hur den fria dansen och meditation kan hjälpa oss i att hela både kropp och själ. Vi får läsa om chakran, de fyra elementen och ett sätt att få bättre hälsa som kanske kan gnaga lite för den som helhjärtat tror på den västerländska medicinen.

Jag gillar att boken känns seriös med sitt uppläggsätt, det är en gedigen genomgång av olika meditations- och danssätt och alla förklaras grundligt både historiskt och pedagogiskt. Dessutom finns det väldigt många små personliga berättelser boken igenom och övningar att genomföra. Upplägget gör det dessutom lätt att hitta den sorts dans/meditation som intresserar just dig och låter dig grotta ner dig lite.

För mig är det allra mest spännande att läsa om elementen och chakrana, men jag tror att det mest beror på att det är det jag hade lite koll på innan, och att dans, för mig, inte är något jag är en hejare på.

I ärlighetens namn var jag rädd att det skulle bli lite flummigt, men det handlar om egna fördomar, och det tycker jag inte alls att det är. Det är, som redan skrivet, pedagogiskt och gediget genomgånget och i slutet finns både notförteckning och ett register, så det blir ännu lättare att hitta saker du vill gå tillbaka till. Det är spännande att läsa om något som jag inte alls hade koll på, och lära sig grunder i något som funnits hur länge som helst, bara inte där jag själv växte upp. Det är så vi för världen lite närmare ihop.

Jag tycker att språket är bra, men upplägget med genomgången kan också få det att kännas lite svåröverkomligt och genomläst om man inte är van.