Sommarvindar

Bok av Ulla Högström
Sommaren närmar sig, och innan dess är det dags för de fem väninnorna i den lilla aktieklubben att åka på vårresa ihop. När Eva inte dyker upp där de bestämt att plocka upp henne inför resan och de inte får tag på henne varken på frisersalongen där hon arbetar eller hemma hos sig, blir de oroliga och ställer in resan. Istället börjar de planera, en och en, inför den stundande sommaren: Anita är nyskild och för första gången på 29 år planerar hon för en sommar utan Göran. Marie och hennes Erik längtar efter att åka ut med sin båt. Monica som är änka sedan tre år har inte lust till någonting längre, och Pia som är sjuksköterska undrar om hon kommer att få någon semester över huvud taget. Men trots planeringen blir det inte som de tänkt sig Handlingen utspelar sig främst i Göteborg, men även i Bohuslän och nere i Costa del Sol, platser som ligger Ulla Högström varmt om hjärtat. Detta är Högströms tredje bok. Den är fristående, men poliserna Karin och Lisa från hennes tidigare verk dyker upp även i denna härliga feel good -roman.
Fem väninnor ska åka på en vårresa tillsammans. Det enda de i övrigt verkar ha gemensamt är att de har en aktieklubb tillsammans. När en av kvinnorna inte dyker upp till resan blir de andra oroliga och när de inte får tag på henne, kopplas polisen in i fallet. Var har hon tagit vägen?

Om man går efter omslaget tror man att det här ska vara en ganska lättsmält och lättläst roman i genren feelgood. Men, det man egentligen får är en försvunnen kvinna och hennes kidnappare, plus hennes väninnor och polisen. Men, det utspelar sig på sommaren, så omslaget är till viss del försvarbart men ger inte rätt känsla av boken för mig.

Persongalleriet är stort, och hade nog mått bra av att rensas ut lite. Jag förstår tanken att följa alla fem väninnor, men eftersom det är både de, polisen och kidnapparna som ska följas blir det lite väl mycket att hålla reda på. Det hade räckt med Eva, där ändå det mesta av handlingen ligger, samt kanske någon mer. För jag gillar Eva och hennes personlighet. Hur hon planerar att överlista kidnapparna för att komma ifrån dem och leta hjälp och hur hon aldrig ger upp fastän det kanske känns hopplöst.

Det är i och för sig en väldigt lättläst bok, så det flyter på bra. Språkligt skulle den kunna ha redigerats lite och skulle ha mått bra av en korrekturläsningsomgång till. Framför allt är det kanske dialogen som ibland känns styltig och lite gammaldags i sitt sätt och jag glömmer lätt bort att Eva är närmare min ålder än min mammas på grund av hur hon pratar. Men det här är ju såklart en smaksak och jag inser själv att det är mig som det inte passar. Alltså skulle jag inte säga att jag är målgruppen för boken. Men en lättläst och lagom komplicerad sommarbok.