Tredje fullmånen

Bok av Lena Stangmark
Vad är det för mystiska toner som hörs genom natten? Hur ska Mosters hus kunna räddas? Och får Becka någonsin träffa spegelpojken igen? I Tredje fullmånen dras Becka och hennes vänner in i en rad olika äventyr såväl små och vardagliga som stora och magiska. Becka tillbringar alla sina skollov hos Moster på landet där också Beckas kompisar Li och Adrian bor. Genom mod, rädslor och en stor portion nyfikenhet upplever de tre barnen hur viktigt det är med tillhörighet och vänskap och lär sig att man ibland måste våga göra något fast man känner sig rädd. Månen finns alltid med som en ordlös följeslagare i bakgrunden, precis som den ständigt skiftande naturen där så många händelser utspelas under ett år tretton månvarv. En spännande feelgoodbok för barn att läsa själv eller att lyssna till som högläsningsbok.
Becka tillbringar alltid sina skollov hos sin moster på landet, men den här gången händer något som hon inte har upplevt innan. Hon hittar en spegel på vinden och i den ser hon en pojke. Han vill ha hjälp att komma ut ur spegeln och hitta sin tvillingbror igen. Men innan hon kan fråga hur hon ska göra smäller det till utanför huset och när hon kommer tillbaka till spegeln är pojken borta. Istället finns ett kuvert med hennes namn på och ett kryptiskt meddelande inuti. Till sin hjälp har hon två kompisar, Li och Adrian.

Det är ett mysigt och fint äventyr som har sina vändningar och utmaningar för barnen. Jag tycker om att det är barnen som är i fokus för äventyret och för att lösa det. Barnen har olika personligheter men kompletterar varandra på ett fint sätt.

Boken passar fint som högläsningsbok, eller som egenläsning för den som knäckt läskoden och kommit en bit in på att läsa egna böcker. Den är relativt lång och inte illustrerad, så läsvana är ett plus men jag tror definitivt att den här boken har allt som behövs för att kunna hitta en bred publik.

Måste också säga att jag verkligen älskar omslagsbilden. Den är oerhört stämningsfull och fick mig att verkligen vilja plocka upp boken och läsa den.