På spaning i det historiska England

Bok av Ylva Oscarsson
Vi tar med dig på en resa genom historien i England där vi har mött färgstarka personligheter, fängslande levnadsöden och vackra byggnader. Du kan läsa om hertiginnan Georgiana Cavendish som bröt mot konventionerna och engagerade sig politiskt under 1700-talet, om den sorgsna Arbella Stuart som kunde ha blivit drottning i början av 1600-talet men vars öde blev att svälta sig till döds på Towern samt om tusenkonstnären William Morris som satte sin prägel på heminredning, konst och litteratur under 1800-talet och som blev en av Storbritanniens mest radikala agitatorer. Förhoppningsvis ger boken dig inspiration till att själv utforska de brittiska öarna och därför redogör vi också kort om våra egna erfarenheter av att resa runt i England. Du får en inblick i hur livet och släktled har haft sin gång på de engelska stora godsen men får även titta in hos tjänstefolket i de nedre regionerna. Vi ger dig också glimtar från olika historiska platser i England där vi besökt privatskolor, mäktiga katedraler samt särartade konstnärshem och museer. Vi som skrivit boken är två entusiastiska anglofiler med stort intresse för kultur och historia. Hittills har vi gjort fem långa rundresor i England och ett femtontal besök i London.
För den som är intresserad av historia, och kanske då framförallt Engelsk historia, är det här en guldgruva. Ylva och Peter Oscarsson är riktiga anglofiler och i den här boken tar de oss med på en resa genom olika engelska egendomar och släkter har levt genom tiderna. Det gäller att ha lite småkoll själv, tror jag, för det är exceptionellt många namn och länkar mellan många olika personer på samma gång.

Men det är intressant, och jag tycker om att det finns en karta innan all information kommer, så att det är lätt att leta upp vart man ska åka för att finna det man vill se på riktigt. Det finns också en regentlängd, och den kan absolut komma väl till pass för att känna att man har koll.

44 olika egendomar och släkthistorier tas upp och illustrationer och fotografier blandas för att ge bilden av hur det ser ut runt om eller vilka personer som levde där, eller var viktiga för samtiden. Är det något jag hade önskat, så hade det varit att fotografierna skulle ha varit i färg. Det är (för mig) inte lika lätt att bli inspirerad av att åka och kika på en prunkande rosenträdgård när fotografiet är svartvitt.

Det kanske inte är en bok för sträckläsning, men absolut trevligt att bläddra i, lära sig historien om en egendom och släkt i taget och inspireras för en englandstur. Språket är bra men det är inte en lättläst bok, och det gör inget. För det är inte heller meningen att man ska kunna skynda sig igenom den utan att lära sig något.