Hon kallades Daisy

Bok av Prinsessan Christina Fru Magnuson
Prinsessan Christina fick aldrig lära känna sin farmor. Kronprinsessan Margareta, Gustaf VI Adolfs första hustru dog bara 38 år gammal för exakt 100 år sedan, höggravid med sitt sjätte barn. Hon lämnade inte bara familjen i förlamande sorg - hon sörjdes av ett helt folk. Hur kom det sig? Och varför blev det så tyst efter henne? Prinsessan Christina har sökt i de privata familjearkiven efter svar. Hon har gått igenom brev, fotoalbum och dokument och rest till sin kusin drottning Margrethe i Danmark för att få veta mer. I "Hon kallades Daisy" ger hon liv och färg åt en öppen och mångsidigt begåvad brittisk prinsessa som blev blixtförälskad i en svensk prins i Kairo, kallades solstrålen på Stockholms slott och tonar fram som den första moderna kungligheten i Sverige. "Hon kallades Daisy" finns även utgiven som ljudbok.
I slutet av april 2023 skickade en vän prinsessan Christina fru Magnusons biografi Hon kallades Daisy: att finna en farmor till mig i födelsedagspresent.

Prinsessan Christina fru Magnuson träffade aldrig sin farmor, kronprinsessan Margareta, Gustaf VI Adolfs första hustru. Margareta, eller Daisy som hon kallades, dog bara 38 år gammal höggravid med sitt sjätte barn. Hon lämnade inte bara familjen i förlamande sorg – hon sörjdes av ett helt folk. Hur kom det sig? Och varför blev det så tyst efter henne? Prinsessan Christina fru Magnuson har sökt i familjearkiven efter svar, läst brev och dokument, kollat fotoalbum och pratat med släktingar. Den här boken, skriven i samarbete med Carl Otto Werkelid, är en sorts biografi där hon visar en vacker brittisk prinsessa som blev jättekär i en ung svensk prins.

Boken må vara liten till omfånget, men har ett djup som förundrar mig. Prinsessan Christina fru Magnuson har gjort en gedigen forskning. Hon skriver medryckande i det att hon blandar text som mest är fakta med text som är väldigt känslosam. Meningarna är en aning för långa för att passa mig till 100 procent – jag tappar ibland tråden – men samtidigt passar detta i en sån här bok.

Jag hade ingen aning om att kronprinsessan Margareta, Daisy, var så här intressant och spännande. Prinsessan Christina fru Magnuson har lyckats väl att beskriva den här personen som levde ett alldeles för kort liv och lämnade fem minderåriga barn och en ganska ung make efter sig.

Mitt omdöme blir högt.