Världens historia : Med det förflutna som spegel

Verdenshistorie
Bok av Terje Tvedt
"En hisnande resa genom världshistorien på bara drygt 400 sidor... Det är en bok som ger läsaren nya perspektiv på civilisationens stora linjer de senaste 5000 åren... Medryckande och lärorikt." Årets bok enligt Niclas Sennerteg, Ystads Allehanda Det är en världshistoria som tar oss genom 5 000 år och fram till idag. Från de första civilisationerna i Asien och Mellanöstern, genom den magnifika Ming-dynastin och det ottomanska riket för 500 år sedan, till den industriella revolutionen, kolonialtiden och USA:s dominans, till vår tids osäkerhet gällande Kinas roll, klimatet och civilisationens framtid. Genom denna resa visar Tvedt varför civilisationer har uppstått, imperier har försvunnit och hur nutiden kan återspegla det förflutna. Det här är en bok som ger nya insikter i historiens långa utveckling och samtidigt belyser våra kaotiska tider tydligare.
För den som är ens det minsta lilla historiskt intresserad, är det här en mycket läsvärd bok. Det är väldigt upplyftande att läsa en bok som tar upp helt andra saker än många böcker som försöker täcka in så stor del av världens historia, när det faktiskt inte är särskilt mycket fokus på andra världskriget och nazismen.

Dessutom, är det ett stort plus att Terje Tvedt har valt att främst inte alls ta upp den västerländska historien utan riktar strålkastarljuset på de tidiga civilisationerna och varför de gick under (ledtråd: det har inget att göra med att de inte hade den västerländska ”riktiga” civilisationens grund), det Osmanska riket och Ming-dynastin men också kolonialismen och om USA:s storhet är i fara.

Allt är nerkokat och snyggt genomgånget. Det är lätt att hitta det man är intresserad av om man inte vill läsa från pärm till pärm (men jag rekommenderar att man gör det, för det finns många bra tankar att ta del av) och också mängder av noter och tips på vidare läsning. Till varje ny del finns också en karta för att lättare kunna orientera sig var i världen vi har hamnat här.

Jag gillar att Tvedt inte är rädd att tala om vad som har gått fel, och ibland också vilka som är att skylla för det. Ibland är det naturen, och den är ju svår att rå på trots att vi alltid har försökt göra just detta, men ibland är det också människan och kanske framför allt det stora gudskomplex som den västerländska mannen (främst) har haft genom tiderna som fått honom att tro sig bättre än någon med annan hudfärg och kultur. Här kan vi också finna förklaringar till varför det inte har uppstått sådant som massproduktion av textilier på andra ställen än England vid exakt samma tid, trots att kunskapen borde ha funnits (ledtråd: inte heller här är det för att England var mer sofistikerat än t.ex. Indien pga hudfärg eller religion) och andra liknande små nedslag.

Språket är bra och lätt att hänga med i, Lars Ahlströms översättning flyter på bra.