Det holländska huset

The Dutch House
Bok av Ann Patchett
"Det holländska huset är en fin berättelse om syskonkärlek, om hur händelser i barndomen kan prägla en, och om hur man löser emotionella knutar. Det är drivet skrivet, en inkännande och sympatisk historia med stor klokhet." BTJ Ann Patchett är tillbaka med sin starkaste bok hittills: en djupt berörande roman om det oupplösliga bandet mellan en bror och en syster, deras barndoms hus och ett förflutet som vägrar släppa taget om dem. I slutet av andra världskriget börjar Cyril Conroy bygga upp ett enormt fastighetsimperium genom en kombination av tur och skicklighet. Hans första drag är att köpa Det holländska huset, en lyxig egendom i utkanten av Philadelphia. Det som var tänkt som en överraskningspresent till hans fru lägger grunden till familjens rikedom men också deras undergång. Det holländska huset är berättelsen om ett förlorat paradis. En mästerlig roman om arv, syskonkärlek och förlåtelse.
3,5/5

I den fartfyllda värld vi lever i idag, behöver vi ibland något som inte alls är lika dramatiskt och fullt av action för att helt enkelt få komma ner i lite mer balans. Så även i böckernas värld. Det är så många som bara går i ett och en sak byter av nästa nästan innan den tidigare har hunnit avslutas.

Det holländska huset är lite åt andra hållet. Under fem decennier möter vi Danny och hans storasyster Maeve Conroy. Deras far Cyril köpte huset som en överraskningspresent till deras mor Elna. Men det hela slår fel, modern hatar huset och lämnar familjen medan barnen fortfarande är små. Pappan gifter om sig med Andrea, som inte bryr sig om barnen, och när Cyril dör av en hjärtattack, står allt skrivet på Andrea och syskonen förlorar allt, utom möjligheten till att få sin utbildning betald. Maeve bestämmer att Danny ska läsa till läkare, för att mjölka så mycket pengar ur det som möjligt. För han vill inte alls bli läkare, han vill gå i sin fars fotspår och hyra ut fastigheter.

Genom Dannys ögon blandas berättelser från uppväxten med sådana från vuxenvärlden och det är tydligt att det är en tillbakablick på ett liv som kanske inte blev som han tänkte sig, men som i slutändan ändå är okej.

Persongalleriet är lagom stort. Främst är det Danny och Maeve som är i fokus, och ibland den familj Danny får som vuxen. Men eftersom de allra flesta personerna är med ända från bokens början blir det aldrig särskilt svårt att veta vem som är vem. Jag gillar att Maeve får vara bestämd och självsäker medan Danny är lite mer av en people pleaser, för det känns ganska tvärtemot hur det sett ut de senaste femtio åren. Jag gillar också att det är ur Dannys perspektiv berättelsen kommer, för det är ändå han som på något sätt samtidigt beter sig på det sätt han tror att alla vill att han gör, men ändå gör det han själv vill i smyg medan han gör det och sedan har hamnat i ett äktenskap han egentligen kanske inte ville ingå med en kvinna som mest ville gifta sig med honom för att vara läkarhustru. Egentligen är han ganska svår att tycka om, för han är väldigt självisk och egenkär, tänker sällan på andra (än sin syster) och har svårt att släppa taget om det som hänt för att leva i nuet. Men det gör det också mycket mer intressant att läsa den här boken, som jag tror hade tappat mycket av sin indragande karaktär på att ha en annan sorts berättare. Den behövs för att det ändå ska kännas som att händelserna går framåt.

Det holländska huset har en central roll i berättelsen, trots att de inte bor där i vuxen ålder. Men Maeve och Danny brukar åka och parkera bilen utanför och bara sitta och titta och prata om saker de minns.

Det tar ett tag för mig att komma in i läsningen, och eftersom det här är en bok helt olik mot dem jag brukar läsa, tror jag inte riktigt att jag lyckas att ta den till mig på det sätt som författaren menar att jag ska göra. Jag tycker om slutet av boken, mest för att det är där det känns som att det börjar komma igång på riktigt. Däremot är jag förtjust i språket och det får mig att direkt känna mig mindre stressad. Kanske är det därför som den här boken tar okaraktäristiskt lång tid för mig att läsa.