Järnnätter

Rautayöt
Bok av Sirpa Kähkönen
Vädret såg ut att bli klart imorgon. Flygväder. Den tanken satt hårt rotad, den flimrade förbi trots att freden hade kommit. Anna smekte sin dotters huvud. Fred hette det. Människoödena i ett flerfamiljshus i den lilla finska staden Kuopio återspeglar händelserna den varma sommaren 1940. Vinterkriget är i färskt minne och det ryktas om ett nytt krig. Som tvillingmor är Anna fast i hemmet, nedtyngd under bördan av att sörja för att familjen har varma kläder och mat för vintern. Hon får hjälp av svägerskan Hilda - maken Lassi, frigiven från fängelset, har svårt att uthärda sina minnen från kriget och duger inte till familjeförsörjare. Men barnen måste ha mat och svärmor tas om hand. Det blir den nya grannen, servitrisen Helvi, som blåser in nya vindar i Annas liv. Men finns det egentligen några fria val för Anna? Järnnätter skildrar arbetarkvinnornas liv under en tid som präglas av krig och rädsla. Finns det utrymme för drömmar och individualitet när livet är fyllt av hårt arbete och oro för de barn som kanske måste sändas ut i krig? Järnnätter är den andra delen i Kuopioserien om Finlands närhistoria. SIRPA KÄHKÖNEN (f. 1964) är författare och före detta ordförande för Finlands PEN samt finska författarförbundet. Lind & Co har tidigare givit ut hennes fackbok Livsöden i Finlands bortglömda fångläger samt romanerna Granitmannen och Brudar i svart, den första delen i den hyllade Kuopiosviten om hemstaden i östra Finland. Romanerna är delvis baserade på händelser i hennes egen släkt. "Med hjälp av sin släkthistoria skildrar Sirpa Kähkönen livets hårda villkor med ett språk genomlyst av poetisk berättarglädje. Hon har fångat essensen, skapat en bildväv av ord som skimrar, som gör historien begriplig för nästa generation och nästa. [...] Språkets vemod och melodiska skönhet genljuder i den lyhörda översättningen av Mattias Huss." Ragnhild Oxhagen, Ölandsbladet "Järnnätter är en underbar bok!" BTJ
I julklapp 2021 fick jag två böcker av en finländsk författare. Det var de två första delarna i Sirpa Kähkönens Kuopio-svit. Del två, Järnnätter, har jag nyss slagit ihop pärmarna till.

Nu har det blivit 1940 och kriget hotar. Anna är hemma med sina tvillingar, maken Lassi ligger mest på vinden och mår dåligt efter sin fängelsevistelse. Som tur är finns Helvi, grannen, som blir Annas kompis under sommaren.

Å vad jag gillar de här böckerna! Även om bokens Anna tycker att hon har ett torftigt liv är det spännande läsning för mig. Och nyttig. Det är lätt att ta saker för givna när en lever i Sverige idag. Här har liksom inte varit krig på ett tag. Anna och hennes familj drabbas av saknade soldater och svårigheter att försörja sig. Kvinnorna i den här boken är emellertid starka och uppfinningsrika. Dessutom hjälps de åt. Författaren skildrar deras liv och leverne med en enkel självklarhet i språket. Människorna träder fram med några få beskrivande ord, som penseldrag. Det är lysande. Och stundtals mycket sorgliga skildringar.

Mitt omdöme blir det högsta. Del tre står på inköpslistan!