Vena amoris

Bok av Björn Hellberg
Ännu ett fall för deckarfavoriten Sten Wall. En kvinnomördare slår till strax före högsäsongen i den idylliska Staden vid Sveriges största badbalja. Kommissarie Sten Wall och hans medarbetare utsätts för hård press under några hektiska sommardagar. Den iskalle gärningsmannen lämnar efter sig ett avsiktligt spår som i hög grad förbryllar polisen: en makaber hänvisning till kärleken. Vad avses med det kryptiska budskapet? Är ledtråden utplacerad enbart för att vilseleda eller handlar det om ett verkligt motiv? Mångsysslaren BJÖRN HELLBERG (hedersmedborgare i hemstaden Laholm) kan blicka tillbaka på en lång och framgångsrik karriär som journalist och författare. Totalt har han skrivit mer än 60 fack- och skönlitterära böcker. Drygt hälften av titlarna är deckare - de flesta med Sten Wall i huvudrollen. I samband med Svenska Polisförbundets 100-årsjubileum 2003 framröstades Hedersmord (1998) till tionde plats på listan över alla tiders bästa kriminalromaner. Björn har sedan dess bland annat tilldelats tidskriften Jurys Ture Sventon-pris Temmelburken.
I försenad Alla hjärtans-gåva 2023 köpte jag till Fästmönsambon Björn Hellbergs senaste bok i Sten Wall-serien, Vena amoris. Jag lånde och läste denna deckare med humor till livs.

Boken börjar på en semesterresa i Italien, men fortsätter sen i Staden. Där slår en kvinnomördare till mitt i sommaren. Kommissarie Sten Wall och hans kollegor får i uppdrag att lösa fallet 0ch hitta mördaren. Gärningsmannen lämnar efter sig ett avsiktligt spår som i hög grad förbryllar polisen: en makaber hänvisning till kärleken.

Det här är ganska långt in i boken mest småputtrigt och roligt. Jag älskar Björn Hellbergs fyndiga formuleringar och ibland ganska ålderdomliga uttryck och skrattar ibland högt. Men så blir det otäckt och spännande. Sista tredjedelen av boken är allt annat än småputtrig och rolig. Ett HBTQ-tema finns också inskrivet. Det ger pluspoäng!

Boken ger inget djupare avtryck i mig, men det är några timmars underhållning. Och det är inte illa det.

Mitt omdöme blir medel.