Sly

Bok av Sara Strömberg
VINNARE: SVENSKA DECKARAKADEMINS PRIS FÖR BÄSTA DEBUT 2021! »Tänk er Maria Wern möter En man som heter Ove. Läs den!« Utsedd till en av höstens böcker i Nyhetsmorgon »Visst är det en deckare, en skickligt berättad spänningsroman, men den drar mer åt Karin Smirnoffs böcker om Smalånger än åt deckargenren. Sly är en så intressant ny bekantskap att jag funderar länge över den.« Lotta Olsson, DN »Sly är Strömbergs debut och jag tror - och hoppas innerligt - att det följer flera böcker om Vera Bergström och hennes Jämtland. För det här är en roman som lyfter högt över andra krimromaner.« Östersunds-posten Stort anlagd spänningsdebut i Åsa Larssons anda Hösten river i Åre. Trots att turisterna ännu glittrar på lyxrestaurangerna har lokalbefolkningen börjat planera för jakten och mörkret... Ovanpå en igenbommad tågstation bor den avdankade lokalredaktören Vera Bergström. Hon sover med en älgstudsare under sängen och brottas med såväl ständiga klimakterieblödningar som med livet som aldrig blev. När en kvinna hittas mördad i skogarna på Åreskutans baksida tar hon motvilligt på sig uppdraget att skriva ett reportage om bybornas rädsla. Men längs vägen blir hon allt mer besatt av att ta reda på vem offret var, vem som mördat henne - och varför. Det dröjer inte länge förrän Vera själv är i fara.   SARA STRÖMBERG [f. 1975] är uppvuxen i Västerbotten och Jämtland. Hon arbetar som journalist och kulturredaktör i Östersund, där hon också är bosatt med sin familj. Sly är den första boken om antihjälten Vera Bergström. En stort anlagd spänningsdebut i Åsa Larssons anda, förlagd till en plats där storstadsturismen har tagit över, där vinnarna tar allt och där förlorarna faller. »Skarpögd skildring av vardag i jämtländsk glesbygd dit både gamla brott och flyttfåglar vänder åter.« Borås Tidning »Sara Strömberg skriver hisnande hudnära. Det är en tät och ofta poetisk text som inte släpper taget många sekunder.« Smålandsposten
Det är höst i Åre. Ovanpå en igenbommad tågstation bor den avdankade lokalredaktören Vera Bergström, hon sover med en älgstudsare under sängen och brottas med livet som aldrig blev och sina klimakteriebesvär. När en kvinna hittas mördad i i skogen på Åre skutans baksida tar hon motvilligt på sig att skriva ett reportage, men på vägen blir hon mer besatt att ta reda på sanningen och snart är hon själv i fara….

Denna bok blev utsedd till årets bästa svenska debut av deckarakademien och Wow vilken debut. Jag drogs snabbt in i boken och hade svårt att lägga ifrån mig den - en bladvändare som bjuder på bra karaktärer, fina miljö- och naturbeskrivningar och har ett bra driv framåt. Jag uppskattar att boken inte är en klassisk "polisroman" utan att det är Veras personlighet och jobb som är i fokus, det gör att den sticker ut lite, på ett positivt sätt. Under bokens gång försöker jag hela tiden hitta rätt pusselbit för att lösa gåtan men jag får inte pusslet att falla på plats förrän i slutet, skickligt gjort av författaren. Den här boken gav mersmak och jag hoppas på fler böcker om Vera.