Den lilla blomsterhandeln vid havet

The little flower shop by the sea
Bok av Ali McNamara
Följ med till Cornwall och den lilla kuststaden St Felix i Ali McNamaras hyllade feelgoodroman! Första delen i en serie. Poppy Carmichael hade aldrig kunnat tro att hon skulle bli florist. Men när hon ärver sin mormors blomsterhandel på den vackra cornwallska kusten har hon inget annat val än att återvända till den pittoreska kuststaden St Felix där hon tillbringade en stor del av sin barndom. Poppy är fast besluten att göra sitt yttersta för sin älskade mormors skull, men att komma tillbaka till St Felix väcker många svåra minnen till liv. När hon lär känna den lokala blomsterodlaren Jake, en ung änkling med två tonårsbarn, vill hon först bara fly därifrån. Men med hjälp av fler nyfunna vänner och med kärleken blomstrande börjar Poppy sakta men säkert upptäcka vad som är så speciellt med den lilla blomsterhandeln vid havet.
Poppy Carmichael ärver en blomsterhandel av sin mormor, trots att hon hatar blommor och trots att St Felix, platsen där den lilla affären ligger, är en del av hennes tragiska minnen. Hon bestämmer sig för att åka dit och kolla runt, och när hennes familj inte tror att hon ska klara av det hela bestämmer hon sig för att visa att de har fel. Tillsammans med Amber, som skickas från moderns blomsterhandel i New York, kavlar hon upp ärmarna för att återföra blomsterhandelns forna glans till nutiden och verkligen göra allt för att det ska lyckas. Till sin hjälp har hon också flera andra nyfunna vänner, inte minst änklingen och plantskoleägaren Jake.

Vissa böcker är ett rent lyckokast att man tar sig an. Den här plockade jag på mig under bokrean när jag egentligen var på jakt efter andra böcker, mycket på grund av Anna Henrikssons väldigt fina och lockande omslag. Och vilken tur att jag köpte den! Trots sina över 400 sidor är det en väldigt lättläst bok som flyter på bra och jag var mycket förvånad när jag hade läst ut den eftersom det känts som om ingen tid förflutit alls (det hade det och det var långt efter läggdags).

Persongalleriet är lagom stort och jag tycker om att så mycket fokus får ligga just på Poppy och att det inte är så många personers inre tankar som får utrymme. Det finns mycket snillrikhet i den här boken. Bara en sådan sak som att alla i familjen Carmichael har blomsterinspirerade namn är snyggt. Poppy är komplex som huvudkaraktär och jag tycker om att vi får små delar av varför hon hatar växter och St Felix i omgångar. Då känns det som att man får nysta lite i det på egen hand. Jag är också förtjust i att det inte bara är glädje utan att alla karaktärer har flera lager och vandrar längs en gråskala i humör.

Sofia Ejhedens översättning är lysande, det är bara egentligen på namnen man kan tänka sig att den här boken inte är skriven på svenska från början.

Jag ser fram emot att få återse St Felix i kommande böcker, för precis som det ska vara i en bra feelgood så vet man ungefär vad som kommer att hända, och det är som en varm filt, men vägen dit är en härlig överraskning.