Grace, del 1

Bok av Anthony Doerr
AV FÖRFATTAREN TILL LJUSET VI INTE SER "En enastående litterär bedrift ... nästintill perfekt." - The Independent Meteorologen David Winkler drömmer sanndrömmar. En natt ser han hur han kommer att möta kvinnan i sitt liv - och kort därefter slår det in. Men lyckan är kort. Efter att dottern Grace föds får David en föraning om att han bär skuld till att hon drunknar i en översvämning. När ett ihållande regn hotar deras hem flyr han landet i förhoppningen att rädda dottern. Först tjugofem år senare vågar han sig tillbaka. Men utan ett enda livstecken från frun eller dottern vet han inte om han kommer att finna någon av dem i livet. Grace är en roman om kärlek, förlust och hur långt rädslan kan driva en människa. Det är en lyrisk skildring av vad tiden gör med våra liv - och om naturens farliga men oemotståndliga krafter. "Köp bara Grace, sjukskriv dig, stäng av telefonen och njut av bra modern litteratur kan vara." - The Guardian "Enastående!" - Times Litterary Supplement "Vacker och mångfasetterad." - Washington Post "Fullständigt oförglömlig." - Seattle Post-Intelligencer "Oerhört gripande." - The Daily Republic "En sådan där roman som letar sig in i dina egna drömmar." - Newsday "Doerr väver skickligt en berättelse om en mans kamp för att sluta fred med sitt liv." - Vogue "Verkligen vacker ... Doerr har förmåga att måla ljuvligt levande scener." - San Francisco Chronicle "Doerr skriver lyriskt vackert om människans svaghet och naturens kraft. Genom komplexa metaforer väver han en litterär matta av bländande samspel ... Jag kan inte minnas sist jag blev så hänförd av en roman." - London Evening Standard Anthony Doerr är författaren som älskas lika högt av läsare som av kritiker. Hans böcker har vunnit över ett dussin priser och belönats med världens mest prestigefyllda utmärkelser, såsom Andrew Carnegie Medal och Pulitzerpriset. I Sverige låg hans senaste bok, Ljuset vi inte ser, på bästsäljarlistorna i över ett år, och nominerades 2016 till Årets bok. På internationella läsarforum har den fått långt över 100 000 femstjärniga omdömen.
OBS! Jag har läst en inbunden utgåva!!!

En av mina vänner har en förmåga att hitta böcker till mig som jag annars skulle ha ”missat”. Vid mitt senaste besök hade hon lagt fram två böcker till mig. Den ena var första delen i en serie kriminalromaner, den andra var Anthony Doerrs roman Grace.

Bokens huvudperson är meteorologen David Winkler. David lever ett ganska isolerat liv utan vare sig släkt eller vänner när han träffar Sandy i en affär. Och grejen är att han i förväg vet exakt hur mötet går till. David drömmer nämligen sanndrömmar. Så småningom bildar David och Sandy familj, men när David får en föraning om att han är skyldig till dottern Graces drunkning flyr han landet. På så vis hoppas han kunna rädda Grace. Tjugofem år passerar innan David vågar åka tillbaka. Då vet han inte om familjen lever…

Grace är en väldigt annorlunda bok. Jag ska erkänna att jag var mycket tveksam till den när jag hade läst baksidestexten. Där står att den handlar om kärlek, förlust och rädsla och naturens farliga och oemotståndliga krafter. Men nyfiken som jag är började jag läsa den här boken som kom ut redan 2004 i USA, först 2017 i Sverige.

Det finns nånting lockande i det oförklarliga, det här med märkliga möten och sanndrömmar, även om jag försöker inta en sann skeptisk hållning. Just detta gör den här boken vacker. Människorna i den skildras annars som inte särskilt vackra, vare sig till kropp eller själ. Miljöskildringarna har fokus på naturen, den som går att förklara. Det som fångar mig är hur författaren, en ny bekantskap för mig, lyckas skildra människornas inre på ett väldigt trovärdigt sätt.

Sen är berättelsen väldigt hoppig och det är inte alltid mina sympatier – eller min förståelse – ligger hos huvudpersonen David. Det är inte heller nån enkel bok som är lätt att ta sig igenom. Jag kämpar och jag får inte riktigt berättelsen att knytas samman i slutet, trots att boken rent språkligt sett är välskriven och har ett annorlunda tema.

Mitt omdöme blir medel.