Sköna Maj / Lättläst

Bok av Eli Åhman Owetz
Maj missar bussen efter sitt frisörbesök och bestämmer sig för att istället promenera hem med sin rullator. Det ska hon väl klara! När hon går förbi konditoriet blir hon så väldigt sugen på en bakelse. Ska hon unna sig det? Jo, det ska hon. Och tur är väl det, för inne på konditoriet sitter någon som Maj inte träffat på 70 år. Hennes ungdomskärlek, Lennart. Dagen blir ett pärlband av överraskningar, förvecklingar och minnen och det ska bli sen kväll innan Maj till slut kommer hem. Mätt på äventyr, god mat och fylld av ett pirr hon inte känt på länge. Sköna Maj är riktig feelgood proppfull med nostalgi. Eli Åhman Owetz vann silver för sin roman Brevvännerna i Årets bok 2020 och har vunnit tidningen Seniorens novelltävling om kärlek på äldre dar. När Eli skrev Sköna Maj tänkte hon mycket på sin egen mamma, som var drabbad av demenssjukdom. Vad hade hon kunnat identifiera sig med och vad skulle hon tycka var roligt? För att underlätta vid högläsning upprepas handlingen kort och naturligt i början av varje kapitel och i slutet påminns vi om att nu, nu måste Maj verkligen bege sig hemåt.
Vilket litet glädjepiller den här boken är. Den enda nackdelen för mig är egentligen att den tar slut så fort, speciellt eftersom jag ofta lyssnar på nästan dubbla hastigheten på böcker, men från början till slut är det bara ren och skär glädje.

Min största idol i livet är min mormor, som precis fyllde 100 år, och när jag lyssnar på boken om Maj och hennes liv får hennes personlighet mig att direkt tänka på min mormor.

När Maj missar bussen efter frisörbesöket men inte låter sig bekommas särskilt mycket av det problemet utan väljer att promenera hem istället. förstår man snabbt att den här dagen inte alls kommer att bli som Maj tänkt sig. Jag älskar Maj. Jag älskar hennes sätt, hennes energi och önskar att jag kommer vara så när jag kommer upp i hennes ålder, om inte annat vill jag adoptera tanten.

Det här är feelgood i sitt esse för mig, rakt igenom får man en bra känsla och även slutet är glatt och ger hopp om framtiden. Jag tycker om att Eli Åhman Owetz inte är rädd för att skriva om kärlek på (riktigt) gamla dagar och att hitta tillbaka till en ungdomskärlek efter att man har levt liv man varit nöjda med är också väldigt fint.

Språket är bra och flyter på och som lättläst bok utöver ljudbok tänker jag mig att den fungerar alldeles utmärkt. Trots att det är en väldigt kort bok känns det inte som att det saknas något för det finns ingen trasporttid, det händer alltid något. Ändå byter Maj plats och dagen går men det är full fart hela tiden, till och med när hon somnar i en säng i en affär.