Flyg Blåvinge flyg

Bok av Anett Lindkvist
Det är vår i luften. På ett litet blad sitter ett vitt ägg. Följ Blåvinges väg från ägg till fjäril och hur Blåvinge lever från vår till vinter. "En bok som lika gärna kan läsas högt som läsas själv, användas i förskolan eller på lågstadiet inom naturstudier eller läsas hemma. Anett Lindkvist, förskollärare och rektor, debuterar med denna faktabok som vill visa barn på ett sakligt och lättfattligt sätt hur spännande det är med fjärilar som är viktiga för vår biologiska mångfald. Ingeborg Snarvold, som tidigare illustrerat Superhjärna, har tecknat tydliga, naturtrogna och okonstlade bilder, som bidrar till att förklara förloppet, förvandlingen och de olika situationerna." Lektör Annika Lundeberg, BTJ-häfte nr 12, 2021.
Treåringarna tycker: Det bästa treåringarna vet när det kommer till att läsa böcker är ofta att försöka hitta omslagsbilden inne i boken, och i den här är det väldigt tydligt var den är, så de blir överlyckliga och visar flera gånger. De tycker att det är jättespännande när fågeln kommer och hurrar när larven inte blir uppäten. De gillar också att peka ut alla fjärilar sedan och försöka hitta vilka som är lika varandra.

Sexåringen tycker: Sexåringen är ganska oimponerad av den här boken, och det beror nog mest på att det inte är så mycket ”action”. Han är i fasen där han är en blanding av Hulken och Pippi Långstrump och allt ska vara snabbt och händelserikt, och gärna farligt. Han lyssnar, lär sig och frågar lite ibland, men är inte lika inne i den som treåringarna är.

Mamman tycker: Jag tycker om grundidén med den här boken. Att, genom en mer berättande text, lära barnen hur fjärilens liv ser ut, är en jättesmart idé. Ibland behöver jag förklara lite mer ingående vissa ord, speciellt ömsa, men eftersom illustrationen är där, blir det också lättare för barnen att förstå. Boken kan passa jättebra under temaarbeten om djur eller natur, och jättebra under vår och sommar när det går att hitta fjärilar lite överallt, speciellt för att få grunden så kan man djupdyka lite mer om man vill genom att lägga till saker på egen hand.

Illustrationerna är finstämda och passar jättebra till berättelsen. De är också nog detaljerade för att man ska få känslan av larven (och fjärilens) liv och verkliga utseende men inte så mycket att den tecknade känslan försvinner.