Kossor

The cows
Bok av Dawn O'Porter
Tre kvinnor. En hel värld av dömande människor. ko substantiv ~n ~r * ett stycke kött; avsedd för avel; har bäst-före-datum; en del av flocken Vad händer när man slutar att följa flocken? Eller när man sparkas ut ur den? Med en katapults kraft skjuts Tara - fullständigt oförberedd - ut i ökändhet i sociala medier. En filmsnutt på några sekunder - där hon är huvudpersonen och, tja ... bryter ett tabu på tunnelbanan - blir viral. Verkligt viral ... Inom loppet av ett par dygn är hennes liv en fullständig katastrof. Tara, Cam och Stella är tre mycket olika kvinnor som inte känner varandra. När deras världar möts uppstår både vänskap och hårt anklagande. I en värld som tycks besatt av att döma och fördöma kämpar de med att hitta sina egna röster och följa egna vägar. I stället för att följa flocken. "Klok och kvick" - Daily Mail "Vass och rolig" - Daily Telegraph "Orädd, ärlig och enormt rolig." - OK magazine "Emellanåt hysteriskt rolig, emellanåt starkt gripande, men hela tiden uppsluppen, rolig och rapp." - Daily Express
Kossor är en väldigt aktuell och modern berättelse. Här möter vi till exempel en bloggare, som riktar sig på hur det är att vara kvinna som är utan barn och nöjd med att vara det. Dessutom visar det på vad som kan hända om en video blir viral, något som många inte tänker på när de delar hej vilt. Vad händer egentligen med den som är med i videon, och vad händer när den inte vet om att den är filmad och inte gett sin tillåtelse till att filmas och ändå blir det i ett väldigt privat ögonblick? Och vad händer med kvinnan som förlorat sin andra hälft och plötsligt kommer på att det enda som krävs är att bli gravid för att bli lycklig, och tänker göra vad som helst för att bli det?

Boken är normbrytande på det sätt olika kvinnoroller kommer i fokus, hur kvinnor utan barnönskan tar plats och dessutom den kvinnliga sexualiteten får ta rejäl plats.

Persongalleriet är lagom stort, och eftersom alla kvinnors liv på något sätt nästlar ihop sig med varandra och vi får följa händelseförloppet från tre olika håll blir det lättare att lära känna dem och alla omkring dem. Tara, Cam och Stella är verkligen olika personligheter och det är väldigt roligt att följa deras väg och utveckling. Någon blir mer självsäker, någon ser världen mindre svart och vitt och någon går lite mer åt det galna hållet, men balansen dem emellan behövs för att göra det hela mer intressant.

Det tog ett tag för mig att komma in i den här boken, men när det väl tar ordentlig fart ville jag inte lägga ner den utan sträckläste den så ofta jag kunde. Jag gillar alla vändningar och även om slutet in är exakt vad jag ville, tycker jag om det just därför.

Språket är bra och flyter på fint, översättningen av Molle Kanmert Sjölander är väldigt bra.