Att vara människa : livsfilosofi utifrån Viktor E. Frankl

Bok av Sofia Wrangsjö
Vad innebär det att vara människa? Vad gör man om allt känns meningslöst? Och vad är det som får livet att kännas värdefullt och viktigt? Viktor E. Frankl ägnade en stor del av sitt liv åt frågor om mening. Han var övertygad om att människans behov av mening var lika grundläggande som vårt behov av mat och sömn. Idéerna är väl förankrade både i egna livserfarenheter, han satt flera år i koncentrationsläger, och ett långt yrkesliv som psykiater och neurolog. Sofia Wrangsjö ger en personlig och lättillgänglig introduktion till Frankls tankar och verktyg för att upptäcka mening i livet. Viktor E. Frankl föddes i Wien 1905 och var professor i psykiatri och neurologi. Som filosof är han mest känd för sina tankar om människans behov av mening. Utifrån sina tanke gångar och erfarenheter utarbetade han logoterapin, med teorier och metoder för att hjälpa människor som tappat fotfästet i tillvaron. Till Frankls livshistoria hör att han under andra världskriget tvingades leva flera år i koncentrationsläger. "Boken är helt enkelt mycket meningsfull. Både som lärobok i olika slags utbildningar men också som en gåva till dig själv eller andra. Den ger kunskap, hopp, inspiration och tröst. Läs den!" Barbro Lennéer Axelson, lärare i psykologi vid Göteborgs universitet, författare "Så mycket klokskap på så få sidor! Sofia Wrangsjö leder mig varsamt genom Frankls tankevärld och berikar texten med sina egna reflektioner i Frankls anda. En bok för alla som vill inspireras att förhålla sig mer aktivt till livet och dess mening." Kalle Grill, docent i filosofi vid Umeå universitet "Viktor Frankls psykologi-filosofi är lika aktuell idag som tidigare. I Sofia Wrangsjös bok får vi möjlighet att på ett lättillgängligt sätt ta del av hans tankevärld." Stefan Einhorn, professor vid Karolinska Institutet, författare "Detta är en tankeväckande bok som ger mycket stoff till reflektion. Bra verktyg för den som vill undersöka sig själv och världen!" Tulsa Jansson, grundare av och ordförande i Svenska Sällskapet för Filosofisk Praxis, adjunkt i mänskliga rättigheter vid Malmö universitet
Från Blue Publishing, ett mindre förlag, kom den första dagen i september 2021 en liten rosa bok i danskt band. Boken, vars författare är Sofia Wrangsjö, har den fantastiska titeln Att vara människa – (med undertiteln) Livsfilosofi utifrån Viktor E. Frankl. Frankl tillbringade tre år i koncentrationsläger och överlevde, något som gjorde mig helt klart väldigt nyfiken.

Den här bokens genre hamnar någonstans mellan psykologi och filosofi. Författaren är filosofisk praktiker, men Viktor E. Frankl var verksam inom psykoterapin. Han skrev emellertid en avhandling i filosofi. Oavsett, vi är många som funderar över meningen med livet. Framför allt när livet känns meningslöst vill en hitta just meningen. Kortfattat förklarat ansåg Viktor E. Frankl att människans behov av mening är lika grundläggande som behoven av mat och sömn. Sofia Wrangsjö ger, precis som baksidestexten säger, en personlig och lättillgänglig introduktion till Frankls tankar.

Jag tycker verkligen att boken lever upp till det den utlovar i baksidestexten. Snabbt fångas jag in – och begriper – Frankls resonemang. Inte minst för att författaren (Wrangsjö) är just personlig och berättar om Frankls tuffa liv. Han levde inte bara i koncentrationsläger, han förlorade på grund av detta och den rådande regimen alla han älskade förutom en syster som ”kom undan”. Bara det får mig att stanna upp och tänka till:

”Hur 17 kan en överleva och dessutom gå vidare när alla nära och kära är döda?
Eftersom Viktor E. Frankl blev över 90 år måste han ju ha haft och gjort ett och annat ”rätt”. Jag läser den här boken med blyertspenna för här finns mycket att ta tillvara på.

Det här är en bok som kanske ska användas i undervisning. Jag kan också tänka mig att ge bort den till ”rätt” personer och personer som skulle behöva fundera över sina liv och meningen med dem. Boken är väldigt lätt att läsa och dess omfång, blott 128 sidor, är inte heller avskräckande. Jag rekommenderar den varmt, den lämnar mig inte oberörd och den är väldigt lätt att ta sig igenom.

Mitt omdöme blir det högsta.