Hövdingens fångar

Bok av Patric Nyström
VIKINGEN ROLLE har kommit till Paris för att plundra. Till sin hjälp har han de klantiga skurkarna Ivar och Grym, men deras planer att ta sig in i staden misslyckas gång på gång. Nu är Rolles tålamod slut och goda råd är dyra. Ivar och Grym inser att det bara finns en person som kan rädda dom. Med visst besvär kidnappar de Siri och Zack och för dem till Paris där Siri presenteras för den misstänksamme Rolle. Kan en liten unge verkligen hjälpa de vilda vikingarna Nu måste Siri låtsas hjälpa Rolle samtidigt som hon skyddar invånarna i Paris mot vikingarnas anfall. Som tur är har hon sin vän Zack och de får oväntad hjälp.
För mig, som ändå är snäppet (bara lite) äldre än målgruppen för serieböckerna om vikingaflickan Siris äventyr måste jag säga att det här ändå är en fantastisk bokserie. Men så gillar jag också vikingar, historia, fakta och starka kvinnliga karaktärer. Och här har vi allt det blandat.

Siri som huvudkaraktär är fantastisk. Hon får vara en ung flicka men ändå snabbtänkt, logisk, kunnig, smart och inkännande. Allt i ett. Hon är oftast den som löser de problem som de har hamnat i och hon räds inte för att gripa in när hon möter orättvisor eller ställs inför något nytt problem. Men hon räds inte heller för att be om hjälp och har en väldigt bra kompis i Zack, och det är ju tur när de återigen ställs inför grannbyns otrevlige härskare Ivar och hans underhuggare Grym.

Den här gången rövas Siri och Zack bort av Ivar och Grym, för att hjälpa till att plundra Paris. När hennes pappa märker att hon kidnappas, försöker han springa ikapp dem men halkar och bryter foten och istället får Siris mamma Iris och byns kloka gumma Urd försöka rädda barnen. Samtidigt försöker Siri och Zack göra allt de kan för att få det att verka som att de hjälper till att försöka plundra Paris när de istället stjälper försöken.

Efter att äventyret slutar finns några sidor med information om den historia som är korrekt från äventyret. Paris har plundrats av vikingar, flera gånger och bärsärkarna (som Ivar försöker ta hjälp av men misslyckas) har också funnits.

Språket är bra och passar målgruppen. Det här är en väldigt bra väg in till historisk kunskap och lär väcka intresse hor många unga när det kommer till vikingatid men också andra spännande epoker i vår tidslinje.