Kokain

Bok av Pascal Engman
Som en svensk The Wire i bokform. Nu kommer den efterlängtade uppföljaren av Pascal Engman. En våldsam avrättning på öppen gata försätter de boende i Järva i skräck. Vad blir nästa drag i kriget mellan de rivaliserande förortsgängen Vargarna och YBT? I skuggan av våldet tvingas butiksinnehaverskan Fatou Diop gång på gång att vända bort blicken av rädsla. Men någonstans går gränsen för hur mycket en människa kan svälja utan att göra motstånd. Polisinspektör Vanessa Frank kopplas in i mordutredningen och finner sig mitt i en brinnande gänguppgörelse där allt verkar handla om kokainet. Samtidigt som hon försöker landa i rollen som fostermamma till tonåriga Celine visar sig hennes nya sårbarhet bli den största utmaningen för utredningen. Kokain är den fjärde, frist ende delen i Pascal Engmans serie om polisinspektör Vanessa Frank. I denna hisnande, mörka thriller skildras de mänskliga kostnaderna av droghandeln men också det okuvliga hoppet om att kunna ge en bättre värld till sina barn. Pascal Engman var tidigare journalist och krönikör på bland annat Expressen. Sedan debuten med Patrioterna (2017) har han hyllats av en samstämmig kritikerkör för sin sylvassa iakttagelseförmåga och höga relevans i vår allt brutalare samtid.
Återigen har Pascal lyckats med att skriva en bladvändare av hög rang.Flera gånger trodde jag att jag listat ut hur det skulle gå men återigen en peripeti som slog undan mina tankar.Han skriver så att pulsen går på högvarv och ibland måste ett stycke läsas om för att orden har fladdrat förbi.

Det här är fjärde boken om polisen Vanessa Frank och återigen korsas hennes livsväg av Nicolas Paredes.on får ett fall där kokain är målet,hon dras in i det hela,upptäcker korruption i kåren samt för att rädda Celine,sin adoptivdotter ,måste hon själv läcka känslig information.

Språket är rappt och karaktärerna känns väldigt trovärdiga.Det som gör Pascals böcker så oerhört bra är att han skriver historier som mycket väl skulle kunna vara verklighet och det är det som gör att spänningsfaktorn ligger på topp.Verkligheten kröp in under skinnet när blåljuspersonal blev attackerade i min hemstad Norrköping i ett invandrartätt och drogflorerande område.Kokain kunde ha utspelat sig där!

Tankar går kring blåljuspersonal som ibland blir bakbundna av regler och att allt ska göras "by the book" men förhoppningsvis finns det några Vanessa Frank i den svenska kåren som vågar stå upp mot de kriminella.Sverige måste ta av skygglapparna om inte Kokain ska bli verklighet!

Slutet har en cliffhanger som kanske gör att inte Vanessa återkommer i någon mer bok men jag hoppas verkligen att Pascal låter henne få ta sig an några fler fall och att vi får se Celine bli kustjägare!