Munkavle

Bok av Sofie Sarenbrant
Tystnadens pris I femton år bar Sofie på en hemlighet som skulle vara lättare att ta med sig i graven. Då behövde ingen någonsin få veta. Men till slut valde hon att berätta. För sin egen överlevnad, men också för andras skull. Munkavle är ett gripande vittnesmål om konsekvenserna av sexuella övergrepp mot barn. Om självtvivel som förvandlas till mod. Men framför allt är det en berättelse som skänker styrka och hopp till andra drabbade. Lägg skammen där den hör hemma: hos förövaren. Aldrig hos offret.   Sofie Sarenbrant debuterade 2010 och har utsetts till Årets deckarförfattare två år i rad. Den samhällsaktuella serien om kriminalinspektör Emma Sköld har rönt stora framgångar. Munkavle är boken bakom Sarenbrants hyllade sommarprat, som har över 1,7 miljoner lyssningar.
På gågatan i Vadstena hittade jag en helt fantastisk bokhandel, en blandning av antikvariat och second hand. Där köpte jag flera böcker, bland annat Sofie Sarenbrants bok Munkavle, en självbiografi om sexuella övergrepp hon råkat ut för som barn. För 50 spänn fick jag läsa en mycket tung liten bok på strax över 200 sidor.

Författaren bar länge ensam den börda sexuella övergrepp i barndomen är. Men som ung vuxen blev det ohållbart efter år av anorexia och självskadebeteende. Hon sökte hjälp på olika håll utan att riktigt få det stöd hon behövde. Så därför berättade Sofie Sarenbrant först för Tommy, som blev hennes man, och därefter för en efter en i familjen. Det lossnade, hon blev trodd på trots skammen hon kände. Och så småningom skrev hon den här boken.

Sofie Sarenbrant är journalist, men kanske mer känd som deckarförfattare. Bland annat har hon skrivit serien om Emma Sköld, böcker som jag har läst och gillat. Det här är en helt annan bok, för den handlar om verkligheten.

Kapitlen är ganska korta och det är verkligen tur. Jag orkar inte läsa mer än ett par kapitel åt gången. Sen måste jag lägga boken ifrån mig och pausa. Jag känner hur tungt det är för författaren att beskriva det hon har varit med om. Men jag känner också lättnaden efteråt.

Det här är en viktig bok, skriven av en mycket modig Sofie Sarenbrant.

Mitt omdöme blir det högsta.