Drömmegården

Bok av Ted Stenström
En mörk decemberdag transporteras den adopterade koreanen Tom Olsson till Drömmegården, institutionen som ligger omsluten av norrländsk skog och tar emot landets svåraste missbrukare. Han möter där behandlingsassistenten David Rex som också är adopterad från Korea. Mellan dem utvecklas en vänskapsrelation, och trots att deras liv tagit diametralt olika riktningar visar det sig snart att de har mer gemensamt än vad de först trodde. Drömmegården är en tankeväckande och gripande roman om identitet, relationer och ursprung.
Tom är korean och adopterad, en mörk decemberdag transporteras han till Drömmegården som ligger mitt i det norrländska skogarna. Drömmegården är en instution som tar emot missbrukare från hela landet och här jobbar David som också är adopterad från Korea. David blir Toms kontaktperson på hemmet och det visar sig att de träffats tidigare i livet, deras liv är väldigt olika men speciella band utvecklas mellan dem….

Den här boken tog mig lite med storm, jag hade inga förväntningar innan jag började läsa, men jösses vad den berörde mig. En stark och tankeväckande bok om att hitta sig själv, Vem är jag? Hur viktiga är mina rötter? Storyn känns väldigt trovärdig och realistisk och det gör att den griper tag i mitt hjärta. Boken pendlar mellan nutid och dåtid och mellan Tom och David men som ändå sys ihop så att allt flyter ihop till en story. Jag vet väldigt lite om adoption och det är ett ämne som jag inte varit i kontakt med i verkliga livet, så denna bok är superviktig att lyfta fram. Den här boken berör så många ämnen, det är vänskap, sorg, våld, utanförskap, mobbning, missbruk, fördomar, rasism, trassliga uppbäxtförhållnden och hopp - en stark berättelse som påverkade mig och som kommer finnas kvar hos mig länge.