Slottsbranden: Vadstena

Bok av Anna-Karin Karlsson
Det är sommarlov och Saga och Emil vill hellre bada än att följa med mamma till Vadstena klostermuseum. Det kanske blir superspännande, säger mamma. Ingen av dem anar hur spännande det kommer att bli. Mitt under rundturen upptäcker Saga och Emil att de förflyttats i tiden. Klostrets rum är utbytta mot stora slottssalar. Och istället för nunnor är det riddare de möter i korridorerna. Plötsligt ropar någon att elden är lös! Ska Saga och Emil hinna rädda pojken som sitter oskyldigt fängslad, innan lågorna når tornet? Genom tiden är en serie historiska äventyr som utspelar sig runt om i Sverige. I Slottsbranden besöks Vadstena. Äventyret utspelar sig på 1300-talet, då det fanns riddare i Sverige och då en brand skadade Folkungaättens palats i Vadstena. Ruinerna låg sedan gömda i 600 år bakom klostrets murar.
För en som har jobbat i Vadstena i några år (dock inte klostermuséet, är det väldigt roligt att läsa om bekanta miljöer. Speciellt när historien stämmer överens med det som händer i boken. Det är något jag uppskattar väldigt mycket med Anna-Karin Karlssons böcker. De är spännande men samtidigt historiskt korrekta.

Här får vi återigen möta Saga och Emil, som åker runt och besöker historiska platser tillsammans med sin mamma under sommarlovet. De är väl inte alltid särskilt intresserade, utan det är snarare mamma som vill åka runt, men det är Saga och Emil som får vara med om äventyren. Här möter de Vä, en vätte, som tar med dem tillbaka i tiden till när delar av klostermuséet var ett palats. Han behöver deras hjälp, för de kan påverka vad som händer, men det kan inte han.

Jag gillar att gammal folktro och dess väsen möter historia på det här sättet. Dels får barnen lära sig om historia på ett spännande sätt, men de får också lära sig om en del av den kultur som fanns i Sverige innan kristendomen slog igenom. Längst bak i boken finns också faktasidor om platsen de varit på och det väsen de mött. Bra böcker att ha både hemma, eller att arbeta med i skolan.

Johanna Arpiainens illustrationer förstärker berättelsen på ett bra sätt, och jag gillar att alla böcker i serien är färgkoordinerade i illustrationer och omslag.