Helt overkligt

Bok av Jonatan Järvi
"Jag önskar att du dör." Orden ekar i Maltes huvud. Han kan inte få bort dem. Och han kan inte ta tillbaka dem. Precis efter skolavslutningen råkar Maltes storebror ut för en olycka och hamnar i koma. Allt känns helt overkligt. Föräldrarna mer eller mindre bor på sjukhuset, men Malte vill inte följa med. Sjukhuset skrämmer honom. Och tänk om olyckan inträffade för att han sa så där ... Men kanske finns det en lösning. När Malte drömmer når han nämligen sin bror. Kan de ordna allting tillsammans?
Malte kommer inte alls överens med sin storebror. Det verkar som de bråkar om allt möjligt och aldrig kan hålla sams. Innan skolavslutningen skriker Malte att han önskar att Lukas dör, och han svarar att då skulle han i alla fall slippa Malte.

Så när Lukas råkar ut för en olycka och hamnar i koma vet inte Malte riktigt vad han ska ta sig till. Så här skulle inte sommarlovet bli. Mamma och pappa är mer på sjukhuset än i torpet, och Malte vill inte följa med. Det är så läskigt och tänk om Lukas inte vaknar och det var Maltes ord som orsakade olyckan? Men när Malte sover, kan han kontakta Lukas, och tillsammans arbetar de för att nå en lösning.

Jonatan Järvi har skrivit en väldigt hjärtskärande bok om något väldigt jobbigt. Och jag tycker mycket om att det får vara svårt, jobbigt och hemskt. Att oavsett hur osams man är, och vad man än säger, så önskar man inte att något ska hända. Och hur det känns när man har sagt något som man sedan önskar att man kunde ta tillbaka.

Persongalleriet är avskalat och perfekt för den här boken. Det är framför allt Malte och hans tankar som får plats, sedan Lukas och deras föräldrar men också en av Lukas och Maltes sommarkompisar. Jag tycker om att Maltes egna tankar får så pass mycket plats och att det är han och Lukas som arbetar tillsammans för att få Lukas att vakna.

Språket är bra och passar målgruppens ålder.