Sångfåglar

Songbirds
Bok av Christy Lefteri
Sångfåglar är berättelsen om Nisha. Hon är en kvinna från Sri Lanka som emigrerade till Cypern för att ge sitt barn en framtid. En kväll lämnar hon hushållet där hon arbetar, och hörs inte av igen. Polisen skriver av ärendet som ännu ett fall då en utländsk hushållsarbetare rymmer. Men oron och frågorna växer i Nishas arbetsgivare Petra, och i tjuvskytten Yiannis som drömmer om ett nytt liv tillsammans med Nisha. Vad har egentligen hänt? Varför försvann Nisha? Petra inser att det är upp till henne att utreda försvinnandet.
Petra bor på Cypern tillsammans med dottern Aliki. Sedan makens död har hon haft Nisha anställd som hushållerska och barnflicka och känner sig avundsjuk på relationen som dottern har med kvinnan istället för sin egen mamma. Däremot känner hon sig själv avtrubbad och vet inte hur hon ska närma sig barnet som påminner henne så mycket om hennes livs kärlek. Nisha är en av många kvinnor som kommit till Cypern i jakt på ett bättre liv och för att tjäna pengar att skicka hem till sin familj. Hemma på Sri Lanka har Nisha dottern Kumari, som hon inte träffat på flera år men som hon har regelbundna videosamtal med. Ofta hemma hos grannen Yiannis, som bor på övervåningen av Petras hus, och som Nisha har ett hemligt förhållande med. Yiannis verkar vara en bra hyresgäst, men är tjuvjägare och förser många restauranger med Sångfåglar, en olaglig delikatess.

En kväll försvinner Nisha, och när Petra försöker anmäla henne försvunnen tas hon inte på allvar av polisen och inser att hon måste försöka hitta kvinnan på egen hand. Hon får även hjälp av Yiannis, och tillsammans försöker de lära känna en kvinna som inte alls var den som de trodde och dessutom får de reda på mycket mer om de invandrande kvinnornas villkor och liv.

Christy Lefteri har bestämt sig för att vara rösten för de som inte hörs i övrigt och det är väldigt gripande. Hennes tidigare bok, Biodlaren från Aleppo, var en röst för flyktingar från Syrien och här är det kvinnor som flytt till Cypern för att få ett bättre liv. Ett liv som inte alls blir som de tänker sig, de flesta av gångerna.

Persongalleriet är visserligen ganska stort men det är Petra, Yiannis och Nisha som framträder tydligast. Petra och Yiannis är berättare i varsina kapitel men Nisha är den som kommer igenom i varenda ett av dem. Jag tycker om Petras karaktärsutveckling för hon är väldigt svår att tycka om från början, men mot slutet är hon mycket mer mänsklig.

Språket är bra och flyter på, det är en bok som är svår att sluta läsa. Det är gripande livsöden och en spännande historia att läsa och försöka hjälpa till att nysta ut. Mot slutet har jag andan i halsen och hoppas hela tiden på det slut jag vill ha. Översättningen av Nika Abiri är strålande och det känns inte som att det saknas något genom att läsa översättningen.