Tvillingarna i Auschwitz : den inspirerande och sanna historien om en liten flicka som överlever fasorna i doktor Mengeles helvete

The twins of Auschwitz
Bok av Eva Mozes Kor
Sommaren 1944 anlände Eva Mozes Kor och hennes familj till Auschwitz. Inom trettio minuter blev de separerade. Hennes föräldrar och två äldre systrar togs till gaskamrarna, medan Eva och hennes tvillingsyster Miriam blev omhändertagna av mannen som kom att kallas Dödsängeln: doktor Josef Mengele. De var tio år gamla. Tvillingar som hölls fångna i Auschwitz tilläts behålla sina egna kläder och sitt hår, men blev också utsatta för Mengeles sadistiska medicinska experiment. De tvingades dagligen att kämpa för sin överlevnad och många dog till följd av experimenten, eller av sjukdom och svält i koncentrationslägret. I Tvillingarna i Auschwitz berättas med känsla och återhållsamhet om ett barns uthållighet och överlevnad i mötet med sann ondska. I epilogen skildras också Evas fantastiska återhämtning och enastående beslut att offentligt förlåta nazisterna. Eva hängav sitt liv åt att vittna om förintelsen, ge hopp till människor som har fått lida och arbeta för förlåtelse, fred och att eliminera hat och fördomar i världen.
Sommaren 1944 anlände Eva och hennes familj till Auschwitz, inom en timme tvingas de skiljas åt. Evas föräldrar och två äldre systrar togs till gaskammaren medan Eva och hennes tvillingsyster Miriam endast 10 år gamla blir omhändertagna av mannen som kom att kallas dödsängeln - Doktor Josef Mengele.

Det här är en tunnare bok med en text som är lite luftigare, vilket gör den snabbläst, boken innehåller även foton och bilder från olika originaldokument. Storyn bygger på en sann berättelse och det gör ju att läsupplevelsen blir mer gripande och skrämmande. Det här är en stark och sorglig historia och det är fruktansvärt det som systrarna upplevt, men jag blir ändå inte riktigt berörd, jag tycker att boken saknar ett känslomässigt djup och historien känns lite tunn. Boken får ändå betyg fyra för det är viktigt att belysa den mörka period som funnits i vår tids historia.