Tysta tårar

Cry silent tears
Bok av Joe Peters
Joe var bara fem år när han bevittnade den fruktansvärda olyckan som dödade hans pappa och det gjorde honom bokstavligen stum. Han talade inte på fyra och ett halvt år, vilket betydde att han var oförmögen att be någon om hjälp när hans liv förvandlades till ett levande helvete. Joes mamma och två av hans äldre bröder slog honom, våldtog honom och låste in honom i källaren. Ibland lämnades han naken i mörkret i tre dagar utan mänsklig kontakt och tvingades slicka upp matrester från golvet. Våldet och de sexuella övergreppen blev allt värre då fler människor, inklusive hans styvfar, inbjöds att utnyttja honom. Det enda räddningen för Joe var vänskapen med en av hans bröder och hans enda skolkamrat, som båda visade honom att kärlek är möjlig även i de mörkaste situationer. När Joe var fjorton lyckades han till slut fly. Joes berättelse från insidan av den mörkaste av gömda världar är en skildring om hur en liten pojke lyckades hitta styrkan att överkomma nästan omöjliga odds och växa upp och bli en betydelsefull man.
Joe är fem år när han ser sin pappa dö i en fruktansvärd olycka. Efter olyckan blir han stum i 4 1/2 år. Joe får flytta hem till sin mamma och två äldre bröder och här förvandlas hans liv till ett helvete, dom slår honom, våldtar honom och han blir inlåst i källaren - ensam, naken och hungrig och utan någon mänsklig närhet, empati eller kärlek.

Den här boken bygger på Joes upplevelser från sin barndom och uppväxt. Boken är oerhört stark och gripande och jag vill både blunda och hålla för öronen när jag läser för att skydda mig själv från allt det fruktansvärda som Joe utsätts för under sin uppväxt, det är så hjärtskärande. Som förälder själv så blir jag både arg och frustrerad över hur hans egen mamma kan utsätta Joe för alla olika typer övergrepp, för mig så ofattbart, men jag inser att mamman inte är kan vara frisk utan själv behöver hjälp. Jag blir också upprörd att ingen i samhället saknar honom eller tror på honom den dagen han kan prata och vågar berätta sanningen, det är oroande och skrämmande på många sätt - för hur många fler barn finns det som behöver hjälp? Att läsa om Joes barndom som är så mörk och fylld av misär blir väldigt starkt men ljuset kommer och Joe är en överlevare.