Marsipan och tankemysteriet

Bok av Dennis Westerberg
Många barn plågas av oro, ängslan och dålig självkänsla. Det rör sig ofta om en rädsla för att inte räcka till eller för att hamna utanför gemenskapen. Otäcka tankar som barnet inte lyckas bli av med. Tankar som ger obehagliga känslor i kroppen. Men det finns ett sätt att ta sig ur tankesnurran - att bli fri från det obehag som känns i magen. Marsipan, bokens hjälte, går först och visar vägen. Marsipan och tankemysteriet är en kul och knasig berättelse - på ytan - men med ett hoppfullt och hälsosamt budskap bortom orden. I takt med att bokens huvudkaraktär Marsipan tar sig an tankemysteriet, guidas läsaren till insikter som gör att oroande tankar får mindre utrymme, och att välmående, självförtroende och inre balans, i stället får chans att växa. När läsaren lär sig att förstå, att de tankar som ställer till det, inte är så verkliga som de verkar vara, tenderar tankarna nämligen att skingras. Det som tar plats är sinnesfrid, ro och klokhet. På ett lättsamt och inspirerande sätt, hjälper Marsipan-berättelsen ditt barn att bli fri från oroande tankar, så att livet framöver kan levas fullt ut. Boken rekommenderas av psykologer, psykiatriker och kuratorer. "En lättläst och humoristisk bok om hur oroliga tankar kan orsaka jobbiga känslor. En pedagogisk berättelse som smugits in i en detektivhistoria." [Johan Stiernstedt, psykiater och leg. psykoterapeut] "Äntligen en bok som förklarar för barn och deras föräldrar hur tankar kan ta över i våra liv och ibland fa° oss att må° riktigt dåligt." [Christina Åkerberg, socionom och skolkurator]
Den här boken är egentligen ett stort samarbete mellan berättarrösten och Marsipan, för det är berättaren som hela tiden för boken framåt och hjälper Marsipan att komma fram till varför tankar både kan hjälpa och stjälpa oss.

Det är fullt av humor och små sidovägar som får oss att glömma det stora mysteriet ett tag, men som ändå hjälper berättelsen framåt. Berättaren är pedagogisk och humoristisk och jag älskar Marsipans små inhopp.

När man läser boken, blir det uppenbart att det behöver vara en läsning som är med minst en vuxen för det är mycket att tänka på och ta i beaktande och kanske förklara ännu mer runt. Och jag tycker verkligen om att den ger möjlighet till att pausa läsningen och komma på nya saker att prata om. Tillsammans med illustrationerna bidrar allt till en lekfullhet kring väldigt allvarliga ämnen, samtidigt som berättaren och Marsipan faktiskt kommer fram en lösning på mysteriet.

En bok som verkligen behövs i skolvärlden, speciellt idag när det finns mer krav än någonsin och arbetsbördan växer. Att lära sig att så mycket av vår rädsla sitter i tankarna, att vi tänker ”tänk om”, ”vad händer ifall” och liknande, är en läxa vi alla kan lära oss av, oavsett ålder.