Intervju med författaren Anette Junie Holmström om debutromanen “Tidssvävarna”

Anette Holmström är aktuell med ungdomsromanen ”Tidssvävarna”—en spänningsfylld berättelse där vi får följa kompisarna Pål, Rox, Musse, Molly och NB på ett uppdrag att ta reda på vad som hände ett ungdomsgäng som försvann i Slovenien 20 år tidigare. Anette Junie Holmström skriver sin debutroman med passion och inlevelse.

Grattis till debuten med ”Tidssvävarna” – hur känns det?

Det är såklart jättekul, men väldigt nervöst eftersom man inte vet hur boken kommer att tas emot. Det är spännande att få recensioner och de har som tur är hitintills varit positiva, så jag är jätteglad! Boken kan naturligtvis inte passa alla men man blir väldigt glad för det positiva. Boken finns nu att köpa på nätbokhandlarna, och det skulle såklart vara kul om fler fysiska bokhandlare också tog in den.

Berätta lite om dig själv

Jag kommer från Åland men är numera bosatt i Stockholm. Jag har en dansk pojkvän så jag åker ganska mycket mellan länderna – eller gjorde då, innan Corona. Jag jobbar på sjön, på en passagerarfärja, där jag arbetar som hudterapeut. Just nu är allt dessvärre nedlagt. Det medför mycket tid att skriva dock, vilket är kul, men inte så mycket inkomster.

Hur kom du in på författarbanan?

Jag har skrivit sedan jag blev skrivkunnig. Sen jag upptäckte läsande och skrivande började jag skriva dagböcker vilket jag fortfarande gör 45 år senare. Dagböcker är något som är väldigt bra att ha med sig, de är ett ego-lexikon som man alltid kan slå upp saker i. Sedan började jag skriva noveller, dikter, en skolpjäs. Efter det har det bara rullat på men det har såklart gått i perioder. För 15 år sedan tog jag tag i det lite mer seriöst och gick en skrivarkurs. Jag tänkte att jag inte bara kan gå runt och drömma utan måste även prestera någonting. Det har resulterat i flera manus faktiskt: ”Tidssvävarna” samt några outgivna som ligger o skräpar. Jag skriver för både ungdomar och vuxna och har ännu inte bestämt mig för en specifik åldersgrupp men just nu tycker jag att det är superkul att skriva för åldersgruppen 12-15 år. Jag tror de passar mitt psyke eftersom jag har väldigt mycket fantasi, gillar att leka och känner mig inte supervuxen ännu. Just nu känns det som den mest naturliga målgrupp att rikta sig till. Tanken är att jag ska skriva fem böcker om det här kompisgänget. Men i framtiden kanske det blir böcker för vuxna också.

Berätta om romanen ”Tidssvävarna”

Den handlar om vännerna Pål, Rox, Musse, Molly och NB. NB påstår sig ha uppfunnit en tidsmaskin men de andra vännerna är till en början förstås väldigt skeptiska. Men när NB under ett tidsexperiment börjar få syner av ett tonårsgäng som försvann i Slovenien 20 år tidigare vaknar kompisarnas intresse. De tänker att de med hjälp av tidsmaskinen måste försöka ta reda på mer. Pål ska på tältsemester med sin pappa till samma plats i Slovenien där tonårsgänget försvann och där stöter han på många konstigheter.

Dessa fem karaktärer har jag haft med mig i min fantasi sen jag var tonåring och de har ofta dykt upp i små noveller som jag skrivit. De har dock inte riktigt passat in i de tidigare berättelserna. Men när jag var på vandringssemester i Slovenien mötte vi en lite underlig typ (tyckte jag) och några i gruppen försvann – de hade visserligen bara gått åt ett annat håll men min fantasi skenade iväg till att de hade blivit tagna av den underliga mannen och jag började direkt fundera på vad man skulle kunna skriva för berättelse om detta.

Har karaktärerna alltid varit vänner? Eller har du haft dem som enskilda karaktärer som fick mötas först nu?

Nej, de har alltid träffats – av olika anledningar har de alltid stött på varandra i mina berättelser och det har utvecklats en vänskap mellan dem. Jag började skriva om karaktärerna i tonåren. Sedan har de följt med mig, och det är väldigt spännande att nu få skriva om detta kompisgäng. Jag har snart skrivit klart del två i bokserien.

”Tidssvävarna” är en spänningsroman med en släng av fantasy. Är du en fantasyfantast?

Jag kan absolut läsa fantasy men jag är snarare en allätare. Däremot gillar jag när böcker innehåller någon form av äventyr, ett fängslande sådant, men det behöver inte nödvändigtvis vara fantasy.

Inspireras du av några specifika författare? Och vad läser du i sommar?

Ja det gör jag såklart – jag vet dock inte om det visar sig i mina texter men någon jag verkligen är galen i är Roald Dahl; han skriver ju för både unga och vuxna och har alltid en speciell knorr i sina berättelser. John Kennedy Toole som skrev ”Dumskallarnas sammansvärjning” satte verkligen sin prägel på mig när jag var i 16 års åldern. Han hann dessvärre inte ge ut så mycket. Just nu håller jag på att läsa ”Ålevangeliet” av Patrik Svensson, den är ju så omtalad, och verkar vara väldigt intressant. Sen finns det en bok jag ständigt håller på med och det är ”Trälarna” av Sven Wernström.

Till Boken
Intervjuad av
Signe C
12 juli 2020