Tidssvävarna

Bok av Anette Junie Holmström
Vännerna Pål, Rox, Musse och Molly tvivlar på kompisen NB som påstår att han har uppfunnit en tidsmaskin. Men när NB under ett tidsexperiment börjar få syner av ett tonårsgäng som försvann i Slovenien för 20 år sedan vaknar kompisarnas intresse. Vilka var de försvunna ungdomarna? Och vad var det som hade hänt? Det tänker de försöka ta reda på med hjälp av tidsmaskinen. Men funkar den verkligen? När det sedan visar sig att Pål ska på tältsemester med sin pappa till samma plats som tonårsgänget försvann på skruvas spänningen bland vännerna upp. Men vad är det för konstigheter som Pål råkar ut för hela tiden? Varför är det fotspår i askan? Och varför känner han sig iakttagen? Tidssvävarna är en ungdomsroman om vänskap, mod och rädsla blandat med övernaturliga inslag där alla kompisar har en önskan om att kunna resa tillbaka i tiden och ställa saker och ting som har blivit fel till rätta. Tidssvävarna är den första fristående delen i bokserien om kompiskvintetten.
En perfekt ungdomsbok som innehåller allt man kan önska. Sköna karaktärer man gärna skulle umgås med och ett spännande oförutsägbart äventyr blandat med humor och värme. Ser fram emot att få läsa mer om Kompiskvintetten !
Tidssvävarna är första delen i en serie med målgrupp 12–15-åringar och jag tror att det passar målgruppen ganska bra. Det är en spännande och delvis ganska obehaglig berättelse som utspelar sig framför mina ögon i den här boken. Det är lättläst, speciellt eftersom det är väldigt stor textstorlek som kanske är vanligare i böcker för lite yngre målgrupp. Det ska man dock inte luras av, då jag tror att målgruppen är bra anpassad till innehållet.

Vi följer en grupp ungdomar där alla har sina egna bakgrunder och problem. Viktigast här är kanske ändå NB, eftersom det är han som påstår sig ha uppfunnit en tidsmaskin. Hans kompisar är, ganska naturligt, skeptiska till det hela men när den börjar fungera vill de alla använda den till att lösa sina egna problem. En annan viktig spelare blir också Pål, vars pappa vunnit en resa till Slovenien. Som av en händelse precis dit en grupp ungdomar försvann för många år sedan, och som de själva sett i en tillbakablick från tidsmaskinen. Kan de lösa fallet? Utöver dem följer vi också en av de mest obehagliga elakingar jag har haft äran att läsa om. Någon som tömmer andra på deras vätskor för att hålla sig själv ung och kunna hålla sin produktion av skönhetskrämer igång.

Det är mycket som händer, och ibland har jag lite svårt att hålla koll på vem som är vem och vilken bakgrund de har. Egentligen kan jag tycka att det hade räckt att fokusera på en eller två av dem per bok, speciellt eftersom vi också får följa gärningsmannen, men jag förstår också poängen med att få lära känna dem allihop. Jag är därför tacksam för att det främst är NB och Pål som får fokus i den här första boken, vilket gör att jag känner att jag har ett litet större grepp om dem än så länge. Jag gillar NB som person, att han har den här kompisgruppen samtidigt som han drar åt lite ”galen vetenskapsman”-hållet. Jag tycker också att det är bra att kompisarna inte köper allt han säger med hull och hår utan vill ha bevis för att det verkligen fungerar. Det är impulsivt och inte mycket konsekvenstänk, vilket jag tycker passar både ålder och genre och jag tycker om hur alla saker knyts ihop mot slutet.

Språket passar målgruppen, och skulle säkert även passa för den som håller på att lära sig språket, men vill läsa annat än böcker för yngre barn, tack vare textstorleken. Boken hade kunnat tjäna på en extra korrekturomgång, men det är inget som stör läsningen alltför mycket.
I boken blandas vänskap och mod med övernaturliga inslag. En spännande, lite läskig bok med mycket magi. Det är bra att boken har korta kapitel, det gör att den är lättläst och spänningen håller i sig ända till slutet. Det här är en bra ungdomsbok.
Jag gillar att allt inte är så enkelt för ungdomarna, alla har sina bekymmer att hantera och det gör berättelsen levande.
Bra med korta kapitel, boken blir lättläst.
Det är en blandning av mystik, spänning, glädje och sorg.
Som ungdom älskade jag att läsa Femböckerna, jag tycker det här är en modern version av dom.
Tidssvävarna är en fantastisk ungdomsroman som uppfyller alla krav. Berättelsen är fartfylld och spännande. Komiken blandat med övernaturlighet ger ett mycket tillfredsställande resultat. Bland all spänning ryms även allvar och stora igenkänningsfaktorer vilket gör att man sympatiserar mer med karaktärerna.

Perspektiven varierar från olika karaktärer, därför får man mer insyn och en större överblick. Språket är vackert och målande.

Tidssvävarna är en ungdomsroman men jag kan rekommendera boken till alla som älskar spänning, relationer och övernaturligt. Suveränt bra bok!