Lars & Urban : valparna tar över

Eva Dahlgren är en väldigt folkkär artist som har många bollar i luften. Hon är även författare och har skrivit en barnbok i allegorisk och antropomorfistisk form. Det betyder att hon gestaltar sina karaktärer som djur med mänskliga egenskaper, eller enklare uttryckt, istället för människor finns det djur som lever som om de vore människor.

Hundarna Lars och Urban bor i Benholm i bokens början, de lever sina liv och har sina jobb. Lars kör ambulans och taxi och Urban jobbar på sjukhuset. Historien börjar på riktigt när Urban får tillbaka ett brev som han skickat till sin käresta, Lars kusin Li som bor i landet bortom Indien. Brevet kommer tillbaka med adressat okänd och de båda vännerna förstår att något har hänt. De bestämmer sig för att sluta på sina jobb och åka till landet bortom Indien för att finna Li och hennes mamma, Faster Lo. Deras hus är sönderslaget invändigt och visar tecken på något hemskt, och både Lars och Urban blir förtvivlade men fast beslutna att återfinna sina nära och kära. De fruktar att Li och Faster Lo har blivit bortrövade av de krigiska pudlarna från Pudelavien, där det dessutom pågår ett fasansfullt krig som handlar om det är bäst med vit eller svart päls och vilken päls som ska sitta på tronen.

Lars och Urban ger sig ut på äventyret men de hittar inte Li och Faster Lo, däremot hittar de, mitt i kriget, tre små valpar som visar sig vara Urbans och Lis valpar. Med tre små valpar går det inte att fortsätta jakten efter de saknade, utan vännerna får ta valparna och dra sig tillbaka för att vara ansvarsfulla föräldrar istället.

Bra och dåligt

Generellt finns det inget dåligt med boken, den är välskriven på ett enkelt sätt, det finns lite bilder och storyn är gripande och spännande. Det är lätt att uppskatta boken ur både ett barns och en vuxens perspektiv. Det som är riktigt bra är att boken tar upp rasism och apartheid som kriget i Pudelavien symboliserar, och Lars och Urban som utgör en familj med valparna som om det vore den mest naturliga sak i världen att vissa valpar har två pappor.

För vem är boken?

Den här boken rekommenderas för alla barn. Ett kapitel om dagen med högläsning utav föräldern vore jättebra så att ni efteråt kan diskutera vad som händer om barnet har frågor kring det. Åldersmässigt passar den för verbala barn på lågstadiet och mellanstadiet. Du som vuxen kommer absolut att dra på smilbanden åt vissa ordvitsar och händelser, men med en humor som inte barnet förstår. En bok för alla men framför allt barn som behöver lära sig om tolerans här i världen.

Läsvärd.
Jämför priser från 83 kr
Recenserad av
E. Andersson
27 september 2019
Fler recensioner från E. Andersson
Läs alla rekommendationer från E. Andersson
Ensamma hjärtan och hemlösa hundar av Lucy Dillon
Lucy Dillon är en engelsk författare som har skrivit en bokserie om en stad på engelska Det finns i ...
E. Andersson Postad på Omnible 26 oktober 2019
Och så levde de lyckliga av Lucy Dillon
Det är liv och rörelse i den engelska staden Longhampton. Här bor det många människor vars vägar på ...
E. Andersson Postad på Omnible 15 oktober 2019
De målade grottornas land av Jean M. Auel
Boken är den sista i serien Grottbjörnens folk och den spännande historien om stenålderskvinnan och ...
E. Andersson Postad på Omnible 29 september 2019
Sigrid av Johanne Hildebrandt
Sigrid handlar om en flicka under vikingatiden. Hon är bortlovad till Erik, kungen i Svitjod för är ...
E. Andersson Postad på Omnible 17 september 2019