Sågverksungen

Bok av Vibeke Olsson
Bricken får inte strejka, det har hennes pappa Edvin bestämt. Hon vill, för hon har jobbat från tidig morgon och måste få hjälpa till att få patronerna som äger sågverket att få upp ögonen för dem. Endast hjälpsågare och plankbärare, rediga karlar, ska strejka enligt Edvin. Alla de som numera får sämre lön än förra året, fastän stadens sågverk fått tre miljoner kronor av staten.
Sågverksungen är den första av Vibeke Olssons böcker om Bricken från Svartvik. Boken utspelar sig under 1800-talets senare hälft, i norra Sverige. Boken handlar om Bricken Eriksson, som är född i en liten stuga i Kalvträsk, som den yngsta av flera syskon. Dessvärre inträder missväxtåren 1867-1869, och Brickens alla syskon dör av svält. Hennes föräldrar beslutar sig för att fly undan svälten till sågverken vid kusten där det ska finnas arbete. Vid bokens början befinner sig den elvaåriga Bricken med sin mamma och pappa vid sågverket Svartvik utanför Sundsvall.

Arbetsvillkoren är tuffa och bostadsförhållandena dåliga, men för någon som flytt undan den stora svälten blir all mat, även om det bara är gröt med sirapsvatten istället för mjölk, till någonting att vara tacksam för. Bricken lever sitt liv på sågverket och får snart börja arbeta som ströflicka när hon inte går i skolan. Men en dag inträffar någonting som Bricken inte hade kunnat förutse. Sågverket tystnar. Den evigt sjungande maskinen är helt tyst. Arbetarna har gått i strejk. De vill ha bättre arbetsvillkor och löner man kan försörja en familj på. Brickens far är en av de drivande i strejken, och Bricken hamnar mitt i diskussioner om strejkbrytare, organisation och icke-våld.

Vibeke Olsson skildrar genom ett barns självklara ögon den verklighet som människorna vid Sveriges sågverk levde i. För Bricken är det självklart att livet är på det sätt hon lever det, det är självklart att bo en hel familj i ett rum, att tioåringar börjar arbeta och att det inte alltid finns mat så att man kan äta sig mätt. Genom Vibeke Olssons berättelse får man en grundlig lektion i Sveriges arbetarrörelses historia. Man får genom Bricken se och förstå varför arbetare valde att gå ut i strejk.

Jag tycker att Sågverksungen är en mycket läsvärd bok, särskilt om man är intresserad av svensk arbetarrörelses och fackföreningarnas historia. Vibeke Olsson är en fantastisk författare när det kommer till att skildra olika tidsåldrar och att skriva historiska romaner. När man läser hennes böcker förstår man hur det vardagliga livet tedde sig, och hur vanliga människor tänkte och kände. I hennes böcker finns inget förfasande över hur livet är, utan bara ett enkelt konstaterande av omständigheterna sådana som de är.

Jag skulle verkligen rekommendera boken, särskilt om man har ett intresse i historia, och då särskilt svensk arbetarhistoria. Jag skulle däremot inte rekommendera den om man är ute efter någonting enkelt och lättsamt. Boken kan stundtals bli lite långsam, eftersom att stort fokus läggs på inre tankar och känslor. Men om man är villig att ta sig igenom lite text är det en fantastisk berättelse och en underbar skildring av en svunnen tid.