Thrillerliv

Bok av Jessica Johansson
Det finns mycket att säga och lite tid, eftersom Anna Viktorialia om bara några dagar kommer att föras i ilfart till sjukhuset. Hon ska snart dö i svininfluensan, men det vet hon inte än. Fortfarande drömmer hon om Amerika, landet där tumbleweeds susar fram över vidsträckta fält. Fortfarande beundrar hon sin perfekta amorbåge och de fasta silikonbrösten; varje skyltfönster och blick blir en spegel på väg mot det oundvikliga slutet. Fortfarande festar hon med destruktiva vännen Sofia och undviker telefonsamtal från mamma Britta, som passerade gränsen till fördärvet för länge sedan. Signalerna ekar i den ärvda sekelskifteslägenheten. På andra sidan Atlanten, i en mellanstor amerikansk stad, fantiserar Louella om Europa. Cowboyen kommer och går, ömsom med hot och ömsom med tystnad. Louella, en av tusentals andra Louellor, vet inte hur hon ska lyckas leva i en värld utan sagor och svalor, så hon fyller glaset med vodka och smeker förstrött den växande magen. Thrillerliv är en undergångsroman, en livsberättelse, en dödsdans med satiriska stråk. Den mullrande tiden fram till Anna Viktorialias ofrånkomliga frånfälle kantas av betraktelser av vardagen och människorna. Och av döden.
En bok om längtan och drömmar, en bok om liv som inte riktigt vågar levas. Anna Viktorialia och hennes väninna Sofia lever, men är ändå så döda, de far iväg i silikonvärldens förtrollande land, och med utekvällar och engångsligg. Anna drömmer om USA, men steget kommer aldrig att våga tas, det kanske aldrig är meningen att steget ska tas, ytterligare en dagdröm för att orka.

På andra sidan Atlanten lever Louella med sin cowboy och gravidmage. Ytterligare ett trasigt människoöde.

Jag försökte verkligen att känna något när jag läste boken men det fladdrade bara till lite då och då, resten var mer ett "jaha". Det är synd för innehållet är värt mer än så. För mig fattades det där "mer än så", men jag kan ändå rekommendera att läsa boken. På ett sätt känns den viktig!