Skalets röda strimma

The crimson tear
Bok av Johanna Svanborg
Johanna Svanbergs spännande deckare handlar om Carina Silvén, en nybliven änka som också är gravid. Plötsligt börjar alla hundar i grannskapet avlivas, även hennes. Det är någon som gömmer sig i hennes hus, och psykar henne. Efter ett par veckor är Carina försvunnen, och kommissarie Bengt Widén får i uppdrag att ta reda på var hon är.
Detta är en riktigt obehaglig thriller som utspelar sig omväxlande i lantlig miljö och inne i Visby. Den handlar om en gravid änka som börjar uppleva att hon har hallucinationer nattetid och där gränsen mellan verklighet och overklighet suddas i i allt snabbare takt. Inne i Visby kämpar ett väl sammansvetsat gäng inom polisen mot brott som från början inte verkar höra samman med änkan.

Personligen tycker jag att boken blir alldeles för mycket ett frosseri i synnerligen obehagliga scener där jag har svårt att förstå varför. På samma sätt som jag har svårt för Keplers senaste av samma anledning. Det är välskrivet, spännande och annorlunda Gotlandsmiljöer, med jag saknar lite trovärdighet även i galenskapen. Detsamma gäller polisutredningen som verkar genomföras oerhört taffligt.

Boken är den första i en serie där jag hoppas att författarinnan får in mer trovärdighet i karaktärerna och inte enbart slaktar alla "älsklingarna" utan även låter någon man faktiskt gillar vara kvar.