Ines har inte något att bjuda på

Ulrika Åkesson
Ines är änka sedan några år och bor i en liten by i nordvästra Skåne. En lördagsmorgon när hon lyssnar på Ring så spelar vi får hon ett telefonsamtal om att grannen Gösta har tagit livet av sig. Gamla hemligheter kommer upp till ytan och nya händelser gör att Ines får anledning att agera i det dolda. För att inte gå och grubbla alltför mycket sysselsätter hon sig med att baka kakor, koka sylt och hugga ved. Kerstin gifte sig aldrig och har burit på drömmar som ingen känt till. När hennes föräldrar satte stopp för fortsatta studier blev hon fast i byn. Ett oväntat brev gör att hon på ålderns höst får anledning att börja drömma igen. Vi får följa de båda kvinnorna under ett år i mitten på 1980-talet. De är båda troende och går regelbundet i kyrkan, vilket ger dem mening i tillvaron. Det visar sig dock att det inte alltid är lätt att leva som man lär. Ines har inte något att bjuda på är en skildring av hur två äldre kvinnors liv kunde te sig i ett Sverige som redan nu känns avlägset. Den speglar också bråddjupen som kan gömma sig under en vardaglig fasad och vad passionen kan göra med oss människor, på gott och ont.
En bok man blir glad av!
Det svämmar kanske inte över av böcker om två kvinnor i 70-års åldern som lever att tillsynes ordinärt liv. Detta är nog den första jag har läst.

Det är i mitten av 1980-talet. Ines är änka sedan några år, Kerstin gifte sig aldrig. Båda bor i den lilla byn Starby där livet går sin gilla gång. En dag får Ines ett telefonsamtal - grannen Gösta har tagit livet av sig. Spekulationerna om vad som har hänt tar fart och gamla hemligheter kommer upp till ytan. I samma veva får Kerstin ett oväntat brev som ger henne en anledning att börja drömma på ålderns höst.

Ines har inte något att bjuda på kastar mig tillbaka till 80-talet. Det vimlar av tidstypiska detaljer såsom maträtter, speciella möbler, telefoner med nummerskiva, ljusmanschetter och Sony Walkman.

Ulrika Åkesson skriver på ett lättsamt och underhållande sätt men har har också en lite djupare underton. Hon har skapat två härliga karaktärer som verkligen sprider glädje med deras humor och finurlighet.