Järnmärkt

Bok av Helén Wigh
Värmland, 1858. Efter att ha begravt sin far återvänder Carl till den lilla gruvbyn Persberg orten fadern flydde från tjugo år tidigare. På sin dödsbädd avslöjade fadern slutligen sanningen om moderns död. När Carl får veta att modern mördades, beslutar han sig för att finna den skyldige och utkräva hämnd. Under falsk identitet tar han sig till Persberg, där han blir vittne till hur en liten flicka mister livet. Med nöd och näppe lyckas han rentvå sig från alla misstankar och tar arbete i den djupa gruvan, ovetande om att gruvfältet har varit skådeplats för flera mörka händelser genom åren. Förbrytare har fått röra sig fritt och ostört bland arbetarna, tills Carl anländer och utsätter både sig själv och andra för fara i sin jakt på sanningen. Järnmärkt är en suggestiv spänningsroman som utspelar sig i de värmländska skogarna under mitten av 1800-talet. Detta är Helén Wighs strålande och obehagliga debut, som fylls av ljudet av ekande släggor, och där smutsen aldrig tycks gå att tvätta bort. Med ett skimrande språk förs läsaren till en miljö fylld av mörker och hemligheter som allt för länge begravts i glömska.
Spännande och välskriven debut!
Ni som har följt mig ett tag vet att jag gillar böcker som utspelar sig runt 1700- och 1800-talet. Så det var med stora förhoppningar som jag började läsa boken.

När Carls far tar sina sista andetag berättar han sanningen om moderns död, att hon blev mördad. Carl vill hämnas, antar en falsk identitet och återvänder till den lilla gruvbyn Petersberg - platsen hans far flydde från för tjugo år sedan. Väl där blir han vittne till hur en liten flicka mister livet och han lyckas med nöd och näppe rentvå sig själv från misstankar. I sin jakt på sanningen utsätter han både sig själv och andra för fara.

Järnmärkt är en skickligt berättad historia om ett gammalt gruvsamhälle, ett tidsdokument om en svunnen tid. Men det är även en roman om hämnd och orättvisor, om mord och gamla tidens klassamhälle.

Helén Wigh har en förmåga att med ord frambringa både de ljud och lukter som fanns i gruvan. Det märks tydligt att hon gjort en gedigen research och jag gillar den lilla historielektionen man får av boken, all förklaring till vad det fanns för olika roller i en gruva. Detta är en debut som heter duga och jag hoppas det snart kommer fler böcker.
- Visa kortare text