Den sista spiken

Bok av Stefan Ahnhem
Den sista spiken är Stefan Ahnhems sjätte bok i serien om Fabian Risk vid Helsingborgspolisen. De tidigare böckerna har sålts i över två miljoner exemplar och är utgivna i fler än trettio länder. Han har utpressat. Han har misshandlat. Han har våldtagit. Han har gått över lik för att nå hela vägen till toppen. Han är på alla sätt en vidrig man. Han heter Kim Sleizner och han arbetar som polischef i Köpenhamn. Dunja Hougaard har gått under jorden för att på eget bevåg inleda en utredning mot sin tidigare chef. I månader har hon och hennes team samlat information. När en högt uppsatt man inom den danska underrättelsetjänsten hittas tillsammans med en naken okänd kvinna i en bil på sjöbotten utanför Refshalvön börjar det äntligen bli dags för fällan att slå igen. Frågan är bara för vem. Samtidigt på andra sidan sundet i Helsingborg får den svenske polisen Fabian Risk ett besked som förändrar allt. Stefan Ahnhem tilldelades priset Crimetime Specsavers Award 2015, för sin debut Offer utan ansikte.
Jorden slutar snurra när jag läser!
Alltså vilken serie, vilka karaktärer, vilken spänning. Jag avundas er som ännu inte har läst den.

Den sista spiken är den sjätte och avslutande (?) boken om Fabian Risk, Dunja Hougaard och Kim Fucking Sleizner. Denna är, precis som de tidigare, helt outstanding i genren. Den är brutal, den är rapp och den genomsyras av sorg, förlust och smärta men även kärlek och värme. Det är en bok som trollbinder mig, som får mig att glömma att andas. Dock vill jag säga att vissa delar, framförallt i början av boken, känns lite som en kortare transportsträcka. Detta är inget jag har upplevt i någon av de tidigare böckerna. Men den aningen svagare storyn kompenseras med råge av oväntade vändningar, cliffhangers och andlös spänning.

Stefan Ahnhem är en mästare med pennan. Han har ett suggestivt språk och lyckas med konststycket att knyta ihop alla lösa trådar från de fem tidigare böckerna på ett mycket snyggt sätt. Och han lyckas även smyga in en liten, liten bakdörr för en fortsättning, vilket jag och många med mig hoppas kommer.

För att få ut maximalt behållning av en maxad serie bör du läsa böckerna i ordning.
- Visa kortare text