Midsommarblot

Bok av Ewa Klingberg
»Med värme och humor berättar författaren om sina mer eller mindre udda karaktärer ... vill man ha en mysig berättelse om livet i en svensk småstad, är boken ett utmärkt val.« BTJ Niklas återvänder till Värnamo för att begrava sin pappa, ortens välkända tidningsredaktör. Till kyrkan kommer också halvsystern Jill. Syskonen har inte setts på över femtio år och tillsammans åker de till den ödsliga villan som är fylld med barndomsminnen. Men Niklas lämnas snart ensam kvar med sorgen och dödsboet. I takt med att Niklas tömmer pappans arbetsrum hittar han gulnade urklipp om ett mystiskt fall på 1960-talet. Hästhandlaren som spårlöst försvann väcker Niklas nyfikenhet. Kan han bringa ljus i fallet som gäckade hans pappa i så många år? Och på så vis också komma närmare både den far och den syster han aldrig riktigt har lärt känna. Den korta visiten i Värnamo drar ut på tiden, och plötsligt känns storstadens höga tempo och måsten inte längre lika lockande. Midsommarblot är första delen i Ewa Klingbergs nya mysdeckarserie. Återigen har hon valt en småländsk småstad som skådeplats, och läsaren bjuds in till en värld bestående av skrönor, härliga karaktärer och en och annan påse Ahlgrens bilar.
En riktig bladvändare!
Jag tycker mysdeckare är en underskattad genre. De påminner lite om feelgood men ändå inte. Och lite om deckare men ändå inte. Det blir en härlig mix av det bästa.

Midsommarblot är en välskriven, lättläst och fängslande story. Den skapar ett enormt lässug och det känns nästan som om sidorna vänder sig själv medan jag läser. Intrigen drivs hela tiden framåt, dels genom de korta kapitlen och dels genom att det växlar mellan nutid med Niklas och dåtid med hästhandlaren.

Med Midsommarblot visa Ewa Klingberg att hon bemästrar mysdeckargenren minst lika bra som feelgood. Med en härlig blandning av humor, spänning och fina miljöskildringar har hon lagt grunden för en ny serie som jag gärna vill fortsätta följa.