En bättre människa

Bok av Eli Åhman Owetz
Kicki stortrivs med sitt nya liv som byn Söderbergas frissa. Hennes hus har neonskylt, en gammaldags frisersalong och en rosa walk in closet. Hon är den glada singeln som gärna träffar män och ofta blir förälskad. Tills det blir tal om att flytta ihop. För Kicki tänker aldrig ge upp sitt ensamliv. När hon än en gång väljer en helg med väninnorna istället för att hälsa på sin mamma får Kicki höra att hon lever ett egoistiskt liv. "Tänk på att en dag kan det vara för sent att göra gott", säger hennes mor. Bara dagar senare går hon oväntat bort utan att Kicki hinner ta farväl. Sorgen och skuldkänslorna får Kicki att ta ett beslut. På inbjudningskorten till sin födelsedagsfest önskar hon sig två presenter: Ett riktigt gott italienskt rödvin och tips på hur hon kan göra världen bättre. Måndagen efter festen tar hon sig an det första tipset. Nu gäller fullt fokus på uppgiften. Och inga män tills hon blivit en bättre människa. Då dyker grävmaskinisten Nicke upp och vill hyra gästrummet. En bättre människa är en humoristisk berättelse med sorg och eftertänksamhet som botten. Läsarna kommer att känna igen allvaret från Eli Åhman Owetz Årets bok-tvåa Brevvännerna och den lättsamma tonen från hennes romaner i Anna-Lisa-serien. "Jag läser mycket feelgoodlitteratur, både svensk och utländsk. Och jag undrar om inte Brevvännerna är en av de bästa böckerna i genren som jag någonsin läst." Leena Valtonen, Bonniers bokklubb om Brevvännerna "Eli Åhman Owetz berättar fint om ett avfolkat samhälle i Sverige i dag, där svensk industrihistoria nu riskerar att undanröjas av modernitetens krav. Det är klart att det finns en kärlekshistoria också, men den största kärleken är till svensk glesbygd." Lotta Olsson, DN om Renoveringsobjekten Eli Åhman Owetz är författare och journalist. Hennes böcker utspelar sig i Roslagen, där Eli numera bor på gården där hon växte upp. Hon debuterade 2013 med Anna-Lisas antik och har sedan dess skrivit flera romaner som bland annat nominerats till Storytel Awards. Hyllade Brevvännerna kom 2019, och för den vann hon andra pris i Årets bok. Uppföljaren Renoveringsobjekten, 2020, fick ett lika varmt mottagande. En bättre människa är en ny fristående roman i samma miljö.
Jag blir alldeles varm i hjärtat!
Åh, äntligen en fortsättning på Brevvännerna och Renoveringsobjekten, två helt underbara böcker.

En bättre människa är precis lika varm och mysig som de tidigare böckerna. Intrigen är sådär lagom präktig, allt är inte guld och gröna skogar men det finns en enorm gemenskap och vänskap som väger upp alla ledsamheter. Boken är lättläst, välskriven och en riktig bladvändare.

Eli Åhman Owetz vet precis hur en bra feelgood ska vara. Mycket känsla och så levande karaktärsskildringar att jag vill åka till Söderberga och gå på tre-kaffe. Hon har ett sätt att skriva som gör att jag som läsare blir väldigt engagerad och kommer på mig själv att fundera på hur Kicki ska göra i vissa situationer.

Gillar du feelgood ska du absolut läsa denna.