Förvrängda cirklar

Arash Raoufi
Den unge försvarsadvokaten Dastan Davani lyckas slå igenom som en up-and-coming stjärna på advokathimmeln, trots tuff uppväxt, dubbla kulturer och en känsla av utanförskap. I en miljö där relationer med klienter kan medföra livsfara och kollegornas svek tillhör vardagen försöker Dastan följa sin egen väg. Frun Jane Mertens är den främsta tryggheten i Dastans liv men hon oroar sig över hans val av yrke. Gangsterledaren Sia Nasri har under flera år expanderat sin makt i Göteborgs undre värld och det verkar som att ingen kan stå i vägen för honom. Men efter en längre tid utomlands återvänder Babyface Mickael Sten för att kräva sin hämnd. Dastans lojalitet ställs på sin spets när han ofrivilligt dras in i sina klienters krig. Mitt i allt inträffar något som slår Dastans liv i spillror och det är oklart om han någonsin kan ta sig tillbaka. Förvrängda cirklar är den första delen i serien Försvarsadvokaten av Arash Raoufi. Brottmålsadvokaten Arash Raoufi är grundare av Advokaterna Justitia. Han har försvarat flera kända klienter och medverkat i uppmärksammade mål, som Instagramrättegången. Med hjälp av Arash har Leo Kinesen Carmonas, hiphopgruppen Kartellens grundare, livstidsstraff omvandlats. Arash har även hjälpt en felaktigt dömd man att bli frikänd, tio år efter gärningen, genom att vinna ett resningsmål i Högsta domstolen. Arash är medförfattare till true crimeinspirerade romanen; Mammas son Banditen, som har sålts i över 50 000 exemplar.
En fartfylld bladvändare!
Jag antar att jag inte är ensam om att uppskatta böcker som känns trovärdiga och där man känner att författaren har koll på läget. Så det bådar ju gott när författaren jobbar som advokat och har flera kända klienter.

Förvrängda cirklar är rå och brutal på utsidan men har en djup och kärleksfull insida. Språket är stundtals ganska vulgärt men det passar bra in i storyn. Det är högt tempo, nästan som en uppspeedad Snabba cash och jag önskar att boken varit lite tjockare så jag hade hunnit lära känna karaktärerna lite mer.

Arash Raoufi har skrivit en lättläst bok som ger en bra inblick i arbetet som advokat i allmänhet och inom den under världen i synnerhet. Ska jag gnälla på något så var det kanske lite väl mycket paragrafer och regler i början, samtidigt som jag förstår att det behövs för att ge tyngd åt handlingen och öka trovärdigheten. Trots den grova jargongen lyckas han väl med att belysa frågan om hur mycket vänskapsband och gamla relationer betyder.