Pestön

Marie Hermanson
"[Pestön] inbjuder till engagemang och inlevelse i tider, platser och personer som både är helt främmande och omedelbart närvarande. Kort sagt: En roman som gör sitt jobb bra, och mer därtill." Svenska Dagbladet "Samtidigt är 'Pestön' spännande som en deckare av bästa märke. De sista 100 sidorna sträckläser jag." Göteborgs-Posten Göteborg 1925. Överkonstapel Nils Gunnarsson blir kallad till de laglösa vrakarnas kåkstad. Bland de fallfärdiga barackerna vid ån ligger en död man som vrakarna har bärgat ur vattnet. Den okände mannen leder Gunnarsson på en jakt, först till stadens finare kretsar och senare till den beryktade Pestön. Ön fungerade tidigare som karantänstation, där sjömän hölls isolerade för att inte sprida smitta. Men vad försiggår där nu? Och vem är mannen som hålls fången på ön? För att lösa gåtan får Gunnarsson återigen hjälp av den försigkomna Ellen Grönblad. "Pestön" är en historisk roman i Göteborgsmiljö och en fristående fortsättning på Marie Hermansons senaste bok, "Den stora utställningen". I huvudrollerna återfinns polisen Nils Gunnarsson och journalisten Ellen Grönblad.
Den nästlar sig in i mitt huvud!
Pestön utspelar sig i Göteborg 1925. Ett mord har begåtts och överkonstapel Nils Gunnarsson ger sig ut på jakt efter mördaren. Boken har ett lugnt och fint tempo, nästan lite dämpad emellanåt. Men låt dig inte luras. Intrigen växer efterhand och tar mer och mer plats i mitt huvud.

Marie Hermansson har en förmåga att skapa lågmälda karaktärer som liksom slumrar i väntan på någon stor händelse. Och innan du vet ordet av har de vaknat till liv med en glöd du inte trodde var möjlig. Hermansson har ett mycket bra språk och målar upp miljöerna på ett fint sätt. Detta är en perfekt bok att läsa om man vill varva ner lite och ändå klura.
- Visa kortare text