Lena Lyckhäll

Användarprofil

Life on the Road

Film från 2016 regisserad av Ricky Gervais
En komedi om karaktären David Brent, Ricky Gervais kända karaktär från tv-serien The Office.

Filmen är gjord som en dokumentär om när David ger sig ut på vägarna för att försöka uppleva sin ungdomsdröm som rockartist. Eftersom det inte är en riktig musiker det handlar om, utan en komedikaraktär är filmen vad som kallas en mockumentary, en skojdokumentär.

David lämnar arbetet på kontoret. Alla där är snarast lättade att han försvinner för han stör dem och beter sig som en 14-åring. Han ger sig ut på vägarna men allt blir inte som han tänkt sig.

Filmen är en stunds förströelse men inte lika rolig som tv-serien The Office.

The Wife

Film från 2017 regisserad av Björn Runge
Glenn Close spelar huvudrollen i denna film om frun till en nobelpristagare. Joan pysslar om sin man, påminner honom om medicin han ska ta, har koll på hans kalender osv. Hon är kvinnan bakom mannen. Maken Joe är författare och en mycket viktig sådan. Rätt vad det är får han veta att han ska få Nobelpriset i litteratur! Paret reser till Sverige för att motta priset.
Joan själv var också en lovande författare men av hänsyn till sin man lade hon ner sin karriär. Det var tidigt 60-tal och ingen var intresserad av att hon, en kvinna kunde skriva. Nu ställs allt på sin spets.
En mycket sevärd film.

Inside Llewyn Davis

Film från 2013 regisserad av Joel Coen och Ethan Coen
En film av bröderna Cohen. Det säger det mesta då de ofta gör minnesvärda filmer.

Detta är en dramakomedi och handlar om huvudkaraktären Llewyn som är musiker, singer/song writer i USA under 60-talet. Han är folksångare och sjunger helt fantastiskt. Han har ingenstans att bo, han våldgästar olika vänner men de tröttnar lite på honom. Han ser efter en väns katt (av misstag) och den rymmer så han måste försöka hitta den igen. Llewyn försöker få jobb och skivkontrakt i New York. Filmen baseras på en verklig folksångares liv.

Filmen var riktigt bra men lite udda. Mycket imponerad av skådespelarens sånginsats.

Glöm mig

Alex Schulman
En självutlämnande bok där Schulman berättar om sin mammas problem med alkohol. Här finns barndomsminnen som han som vuxen kan tolka på ett annat sätt än det lilla barnet kunde, och hur relationen med mamman har påverkats p.g.a. av hennes last. Schulman försöker förstå sig själv bättre genom att terapeutiskt gripa sig an sina barndomsminnen.

Boken är lättläst men gripande från första stund. Så naken känns texten, känslorna ligger utanpå. Det är som att läsa någons privata dagbok, mycket bra!

Tobaksvägen

Bok av Erskine Caldwell
Boken handlar om tragiska livsöden i den amerikanska södern i början av 1900-talet. Fokus ligger på den fattiga, vita underklassen som i princip inte står högre i status än de svarta nederst på samhällets trappstege.

Karaktärer
Berättelsen rör sig i huvudsak runt familjen Lester, där pappa Jeeter, en vit urfattig arrendator, kämpar för att få något jobb alls. Ofta sitter han bara hemma, försöker odla lite i den torra jorden men lyckas inte speciellt bra. Hans fru Ada har nästan aldrig pratat, inte förrän svälten gjorde att hon började beklaga sig. Familjen har enbart de yngsta barnen boende hemma när boken börjar men Jeeter själv säger att han är pappa till åtta barn inom äktenskapet och minst lika många "på bygden". Bilden som målas upp är, förutom fattigdomen, hur otroligt outbildade personerna är, hur hungern styr dem, hur lite de kan ta hand om sig själva eller förändra det som är.

Tema
Bokens budskap är att beskriva den eländiga verkligheten för dessa fattiga människor utan utbildning och utan några stora möjligheter att förändra sina liv. Jeeter är fast på sin arrenderade lilla jordplätt och kan inte tänka sig att flytta därifrån trots att familjen blir allt fattigare i takt med att bomullsindustrin förändras. Han och hans vänner behövs inte längre och ingen är skyldig att hjälpa dem. När barnen flyttar för att ta arbete inom industrin eller på någon annan ort, förstår han dem inte.

Symbolik
Jeeters gamla bil som knappt fungerar längre, blir en tydlig symbol för frihet men också för det motsatta. Han vågar inte ge sig av någonstans och lämna den mark där han alltid levt, men han pratar ständigt om att ta bilen och åka iväg, men det är bara prat. Samtidigt kan man se hans gamla, fallfärdiga bil som en symbol för det gamla, kontra det allt snabbare utvecklade industrisamhället, där sådana som Jeeter inte har någon naturlig plats.

Genre och stil
Boken är lättläst och känns förvånande modern trots att den är skriven 1932. Författaren har valt att återge situationen i samhället på ett realistiskt sätt och använder familjen Lester som ett verktyg för att kunna göra det. Verkligheten kommer nära inpå när man ingående får läsa om hur några uthungrade människor slåss om en säck med rovor. Samtidigt är boken ganska rolig och vissa situationer blir så dråpliga att man nästan skrattar, om det inte samtidigt vore så eländigt.

För vem?
Alla som är intresserade av USA:s historia, samhällets hantering av de svagaste eller av knepiga relationer kan läsa boken.

Huset med den mystiska klockan

Film från 2018 regisserad av Eli Roth
Lewis som är 10 år, behöver flytta till sin farbror. En farbror han aldrig träffat tidigare. Ganska snart upptäcker Lewis att hans farbror, som kan trolla, inte bara trollar för nöjes skull. Huset är magiskt! Lewis har en vän i skolan som han gärna vill behålla som vän, och han tar hem honom till det mystiska huset. Det får konsekvenser och plötsligt har Lewis väckt flera olika trollkarlar och häxor till liv.

Filmen är rolig, mysig och varm. En riktig familjefilm med massor av magi! Perfekt för barn som är ca 8-12 år gamla. Men se den tillsammans, filmen funkar lika bra för vuxna.
Den här fantastiska stickboken är något för alla Harry Potterfans! Boken är på engelska men är man en van stickare så går det utmärkt att följa diagrammen och att förstå vad som ska göras. Det man kan behöva göra är att slå upp vad de olika stickningsförkortningarna betyder på svenska, men sådana listor finns så det är inget problem.

Boken innehåller mängder med olika stickprojekt med inspiration från Harry Potters värld. Du kan sticka en cool spetsig trollkarlshatt, Rons tröja som hans mamma stickade till honom, eller mindre saker som osynlighetssjalen eller de olika Hogwarthusens sockor. Alla projekt kompletteras med flera vackra bilder på de färdiga projekten så det är lätt att se hur resultatet ska bli och det ger massor med inspiration för dig som vill sätta tänderna i ett magiskt projekt! Släpp in magin i ditt liv och berika din egen garderob, eller någon annans, med roliga plagg som alla Harry Potterfans känner igen.

Eftersom Harry och hans vänner klär sig förhållandevis traditionellt i sina skoluniformer med de olika färgställningarna för sina hus, så är många av mönstren väldigt klassiska och ser i mångt och mycket ut som "prepstyle", typiskt brittiskt. Som kontrast till de mönstren finns Rons mamma Mollys virkade kofta och små minitröjor att ha som julpynt i granen.

Det enda man kan önska som skulle förbättra boken är om något förlag ville översätta den till svenska, så att de som inte vågar prova att sticka efter engelska mönster, också ska få chansen att njuta av dessa härliga plagg.

BlacKkKlansman

Film från 2018 regisserad av Spike Lee
Den märkliga stavningen av filmens titel har att göra med att KKK utgör en viktig komponent i denna dramakomedi.

Ron Stallworth, en svart man som nyligen blivit färdigutbildad polis, får jobb i en del av USA där det inte finns några andra svarta poliser. Det är 1970-tal och rasismen märks tydligt och inte blir det mindre tydligt när Ron får ett hemligt uppdrag som innefattar Ku Klux Klan. På grund av svårigheter för en svart polis att jobba med ärenden där KKK på något sätt är inblandade, får han en vit kollega till sin hjälp, Philip Zimmerman. Efternamnet visar dock hans judiska bakgrund, så man förstår ganska fort att det här kan bli en knepig historia. Hur ska de två poliserna lösa sitt uppdrag?

Filmen är både allvarlig och rolig. Den baseras på verkliga händelser och Spike Lee, som regisserat filmen, är alltid bra på att berätta de svarta amerikanernas historia. En mycket sevärd film och inte alls tung eller svår att hänga med i.

Gå genom väggar

Marina Abramović
Marina Abramovic är konstnären som har skrivit en självbiografi. Hennes liv innehåller mängder med ovanliga händelser som knappast inträffar för gemene man.

Innehåll
Abramovic berättar om sin barndom som inte var den allra roligaste, till ungdomen där hon inser att hon vill utveckla sin konstnärliga sida och dras till olika udda projekt, för att till slut landa i vuxenlivet. Hon jobbar ofta med installationskonst där hon använder sin egen kropp. Helst ska hon utsättas för olika saker, se hur mycket en människa klarar av. Vi får också följa hennes kärlekshistorier, otrohet och andra händelser i privatlivet.

Språk och stil
Boken är skriven ganska rakt på sak. Inga krusiduller utan vi följer Abramovics liv kronologiskt. Boken innehåller också flera fina foton från hennes liv och från olika installationer.

För vem?
Den här boken är för alla som gillar att läsa om lite udda livsöden, om konstvärlden och om en stark kvinna som står stadigt trots olika missöden och motgångar längs vägen. En läsvärd bok som väcker en hel del tankar, t.ex. om hur hennes barndom kan ha påverkat vilka vägar hon valt i livet, eftersom hon aldrig väjer för svåra saker, inte ens sådana där hon utsätts fysiskt.

Gargoylen

Bok av Andrew Davidson
Den här boken är förhållandevis unik: Den handlar om en kärlekshistoria men också om psykisk ohälsa, manier och hur samhället ser på personer som inte riktigt stämmer med normen.

Innehåll
Huvudpersonen hamnar på sjukhus då han brännskadades oerhört svårt i en bilolycka. Hans liv var inte speciellt bra tidigare, men nu blev det ännu värre. Skadorna är oerhörda och han måste vistas på sjukhuset väldigt länge, utstå mängder med operationer där personalen transplanterar hud från olika delar av hans kropp, till andra ställen där brännskadorna förstört kroppen. Han behöver lära sig gå igen och allt är en plåga. Hans vackra utseende är helt förvanskat och han kommer aldrig se ut som tidigare igen. Helst vill han bara dö, då Marianne Engels dyker upp på sjukhuset och fascinerar honom. Sakta berikas hans liv av Mariannes besök.

Karaktärer
Mannen (utan namn) och Marianne är de två huvudkaraktärerna som bär upp hela berättelsen. Marianne är skulptör. Hon skapar små gargoyler av lera. Gargoyler är drakliknande figurer som ofta fanns på hustak under medeltiden, och där vatten rann ut genom munnen eller näsan. Gargoyler skulle skydda huset. Marianne avslöjar att de två har känt varandra i tidigare liv på medeltiden. Hon berättar mängder med historier om hur de möttes, var de bodde och vad de gjorde. Mannen tror inte på det här men uppskattar hennes försök att muntra upp honom. Hon kommer klädd i den ena uppseendeväckande dräkten efter den andra och han attraheras av henne. Efter tag inser han att Marianne också är patient på sjukhuset, inte en besökare som han först trodde. Hon är däremot inte inlagd på hans avdelning utan på den psykiatriska avdelningen. Är det hon säger sant eller lider hon av någon form av schizofreni?

Tema
Boken kan sägas ha flera teman: Vem ska bestämma över liv? Mannen önskar dö, eftersom hans liv är totalt förstört. Ska vården rädda en person som har så svåra skador att han kommer bli kraftigt invalidiserad, om de lyckas rädda honom?
Ett annat tema är: Vad är sanning? Ska man tro på att Marianne kan känna till tidigare liv och att det hon säger är sant eller är hon verkligen riktigt sjuk och lever i sin egen värld? Gör det något om hon har schizofreni, när hon bidrar till att mannen får sin livslust tillbaka?

Stil
Berättelsen griper tag i en direkt. Det är ett fylligt språk med fina beskrivningar så det är lätt att leva sig in i situationerna. Man får veta lite i taget så det är samtidigt lite av en detektivhistoria, att knyta ihop informationen.

För vem?
Boken kan läsas av alla som tycker om komplicerade relationer och som gillar historia då det finns en hel del sådana inslag. En mycket läsvärd och ganska annorlunda bok.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.