Recensioner av Erika Nilsson

Demonologi för nybörjare av Caroline L. Jensen

Betyg 5
26 mars 2020
Den här boken är helt underbar. Det var ett flertal gånger som jag satt och skrattade för mig själv när jag läste. Jensen skriver med mycket humor och trots att detta är ett allvarligt äventyr, så visar Jensen att man kan skriva detta på ett humoristiskt vis.

Isak är huvudkaraktären och han kämpar verkligen med att hitta sig själv. Som en ung kille är det inte alltid lätt, och det blir inte lättare av att man får veta att världens öde hänger på dina axlar. Isak var lätt att tycka om och man hejade verkligen på honom.
Även bokens antagonist, Beelzebub, var underbar och trots att man inte skulle tycka om honom så gjorde man det.

En bok som verkligen rekommenderas.

Magins färg - En roman om Skivvärlden av Terry Pratchett

Betyg 5
17 mars 2020
Terry Pratchett är min favoritförfattare. Jag älskar verkligen allt han har skrivit. Pratchetts fantastiska bokserie Skivvärlden (Discworld) är en serie som jag tycker att alla borde läsa.

Serien inleds med denna bok, Magins färg. Här byggs världen upp och vi introduceras till Skivvärlden och alla dess konstiga egenheter. Här finns det trollkarlar, som tror att de är duktiga på magi, och häxor, som faktiskt är duktiga på magi. Det finns även troll, dvärgar, varulvar, vampyrer och helt vanliga människor. Till och med Döden är en viktig karaktär i boken. Serien har en liten historisk vibb och man kan säga att boken utspelar sig i en version av vår medeltid/renässans.

Vi får träffa många spännande karaktärer. Denna boks huvudkaraktär är trollkarlen Renvind, en trollkarl som bara har lyckats lära sig en trollformel. Han är helt enkelt en ganska misslyckad trollkarl men försöker ta sig fram i livet ändå. Man kan säga att Renvind är en slags anti-hjälte. Allt han gör, gör han för att få det bättre själv, men i slutändan brukar det ändå leda till att han även räddar alla andra. Något som han själv inte förstår sig på. Jag tycker om den här typen av hjältar. De som inte försöker men lyckas ändå. Ibland tror jag att de är viktigare än de hjältar som verkligen kämpar för att rädda alla runtomkring dem.

Pratchett fyller sina böcker med mycket humor och alla är de en satir på vår egna värld. Denna bok lyfter fram hur vi gärna utnyttjar turister, speciellt om de är villiga att spendera en massa pengar. Man känner igen ganska mycket från vår värld och Pratchett lyckas skriva om detta på ett sätt som gör att man kan skratta åt det, men även se hur löjliga vi ibland kan vara.

Jag rekommenderar verkligen den här boken!

Möss och människor av John Steinbeck

Betyg 4
12 mars 2020
Det här var en klassiker som jag var väldigt tveksam till att läsa då jag har lite svårt för böcker som speglar vissa historiska tidsperioder. Men jag blev glatt förvånad när jag läste boken. Den var riktigt intressant och man ville verkligen veta hur det skulle gå för bokens huvudkaraktärer George och Lennie.

Boken speglar verkligen 1930-talet i USA, vilket betyder att den till en viss del är ganska jobbig att läsa. Detta på grund av att världen såg så annorlunda ut och det var en brutal värld att leva i. Lennie är till exempel förståndshandikappad, något som man absolut inte förstod sig på under denna tid. George tillbringar därför i princip hela boken med att skydda Lennie mot dem som skulle vilja göra honom illa på grund av Lennies handikapp. Dessutom speglar boken tidens rasism och en hel del av det nedvärderande språket återfinns i boken, så är man känslig bör man tänka sig för innan man läser boken. Dock tycker jag att det är viktigt att vi lyfter fram att det tyvärr har sett ut så här i världen även om det kan vara jobbigt att läsa om.

Relationen mellan George och Lennie är verkligen speciell. Trots att man först tycker att Lennie är den som behöver George, inser man till slut att de båda behöver varandra. Utan varandra är de vilse i världen, även om detta visar sig på olika sätt.

Det som kan vara tråkigt med boken är Steinbecks förkärlek till att beskriva allt i minsta detalj. De första sidorna är bokstavligen talat bara en beskrivning av miljön i en skogsdunge. Trots det är boken intressant att läsa, och till en viss del bidrar dessa beskrivningar till att få läsaren att förstå hur det var att leva under den här tiden.

Detta är en bok som jag verkligen rekommenderar alla att läsa.

Dimensioner : första boken i Nova-trilogin av Sofie Berthet

Betyg 4
24 februari 2020
Dimensioner är Sofie Berthets debut och den är helt fantastisk för att vara hennes första.
Handlingen i boken är intressant och Berthet har skapat en värld som både underhåller och engagerar dig som läsare. Att boken utspelar sig i Skåne är ett plus, då väldigt få ungdomsböcker idag utspelar sig i Sverige, vilket i sig inte är konstigt med tanke på att Sverige inte är ett större land. Böcker idag brukar ju utspela sig i USA istället. Därför känns denna bok som en frisk fläkt.

Nova, bokens huvudkaraktär, är välskriven och det är väldigt lätt att tycka om henne. Hon behövde inte alltid vara modig, utan hon fick vara rädd och känna sig vilsen i sin nya verklighet. Något som vi nog alla kan känna igen oss i.

En bok som jag varmt rekommenderar.

Den röda pyramiden av Rick Riordan

Betyg 4
20 februari 2020
Det här var en bok som jag tyckte var riktigt bra och intressant. Det trots att boken egentligen är en ungdomsbok och jag inte längre räknas som ungdom. Huvudpersonerna är syskonen Carter och Sadie, och tillsammans är de roliga och intressanta. De har ett typiskt syskonförhållande, där de både hatar och älskar varandra, och det var spännande att se dem hantera detta samtidigt som de ska försöka rädda världen.

Sättet som Riordan presenterar och använder sig av den egyptiska mytologin på är en mix av historieberättande och fiktion. Vissa delar är väl efterforskade medan vissa saker inte riktigt överensstämmer med den verkliga mytologin (om nu mytologi kan anses var verkligt).

Ibland kunde tyvärr handling tappa tempo. Vissa delar var fartfyllda och det hände massor, medan andra delar var långsamma och det kändes som om ingenting hände. För det mesta var denna tempoändring helt ok, men det var vissa delar som man gärna hade velat bläddra förbi. Kan vara jag som har dåligt tålamod också.
Stjärnlösa nätter av Arkan Asaad handlar om Amàr, en ung man som blir bortgift mot sin vilja. Amár växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj som styrs med järnhand av familjens pappa. Amàr är en drömmare som vill bli filmregissör och leva sitt liv på sina villkor. När han är arton år ändras hans liv för alltid. Familjen återvänder till Irak för första gången på flera år. Bilresan dit är lång och hård men det är inte det värsta. En kort stund efter att de kommit fram får Amàr veta att familjen vill att han ska gifta sig med sin kusin, Amira. Amár vägrar först men efter mycket påtryckningar går han till slut med på det. Efter det blir hans liv ett helvete.

Denna bok är oerhört viktig och den krossar verkligen ens hjärta. Man känner för Amàr och skulle helst vilja ta sig in i boken för att skydda honom mot allt runt omkring honom. Boken lyfter fram den verklighet som många svenskar med invandrarbakgrund går igenom i Sverige. Varje år åker barn med sina föräldrar på vad de tror är en semester till deras hemland, bara för att bli bortgifta. Denna bok lyfter fram hur fel det är och hur det påverkar de barn som utsätts för detta.

Hercule Poirots jul av Agatha Christie

Betyg 5
3 februari 2020
Poirots Jul av Agatha Christie är en mysig detektivberättelse som visar varför Christie är drottning av deckare. Hennes världsberömda detektiv Hercule Poirot firar jul tillsammans med bekanta när han plötsligt tillkallas för att hjälpa till att lösa ett brutalt mord. Det är den åldrade miljonären Simeon Lee som har blivit ihjälslagen på sitt kontor. I huset finns hans tre vuxna söner som alla har skäl att hata sin far lika mycket som de redan hatar varandra. Simeon har under sin levnadstid njutit av att trakassera sina söner och skapa konflikter mellan dem. Sönerna blir förvånande över att deras far vill samla dem alla för att fira jul tillsammans, men det är inget stilla julfirande som väntar familjen. Istället utsätts de för hatiska påhopp från sin far som bara splittrar familjen ännu mer. Mitt under julfirandet mördas Simeon Lee och ingen kan förstå hur det har gått till. Den enda som kan lösa det är Hercule Poirot.

Berättelsen är oerhört spännande och man fastnar för den direkt. Christie skriver på ett sätt som bjuder in till läsning och som gör att man vill veta vad som kommer hända härnäst. Mysteriet är skrivet på ett väldigt smart sätt och det är i princip omöjligt att gissa vem mördaren är innan Poirot har lagt fram alla bevis. Som med Christies andra berättelser så är det inte bara mordet som är viktigt, utan det finns andra händelser som är minst lika viktiga. Christie skriver om den mänskliga naturen på ett mycket övertygande vis och lyfter fram hur förhållanden mellan människor påverkar deras handlingar och även personligheter. Hennes karaktärer är spännande och verkliga. De alla bidrar till historien och är viktiga för dess utveckling. Man förstår karaktärernas handlingar och känslor då Christie verkligen lyckas med att presentera dessa på ett verklighetstroget sätt.

En bok som rekommenderas varmt.