Emma Petterson

Användarprofil

Kvinnan på tåget

Bok av Paula Hawkins
I Paula Hawkins bok om Rachel får läsaren följa vardagen som tågpendlare. Det kan låta tråkigt och monotont, men tågresorna blir kryddade med det Rachel ser genom fönstret på tåget. I ett av husen hon ser från tåget bor ett vackert par, som verkar ha det perfekta livet. Rachel, med sin kärlekssorg och osunda alkoholvanor, drömmer sig bort och följer det vackra paret i det vackra huset på avstånd.

Boken följer även två andra kvinnor, den vackra unga kvinnan i det fina huset som Rachel ser varje dag, och den nya frun till Rachels exman. Anna, den nya frun, bor i huset som Rachel bodde i med sin man, och det unga vackra paret bor några hus bort från Anna och hennes man. Rachel är en åskådare, men blir en deltagare i det som utspelar sig runt och med människorna i dessa två hus. Otrohet, alkoholberoende, mord, här finns en gnutta av allt.

Rachel lever ett ganska tragiskt liv. Trots att hon blivit uppsagd från sitt jobb fortsätter hon att pendla till London, ofta berusad. Hon vill inte låta sin hyresvärd veta att hon inte har ett jobb att gå till, så varje dag går hon upp tidigt och pendlar in till London. Rachel försöker nysta upp vad som hänt i huset hon ser från tåget, och vad som hänt med kvinnan som bor där. Med minnesluckor från alkoholruset är det inte lätt att ens komma genom dagen, än mindre att genomföra efterforskning på något hon inte ens är säker på har hänt.

Tobakshandlaren

Bok av Robert Seethaler
Författaren Robert Seethaler kommer från Wien, och har skrivit denna bok som utspelar sig i samma stad år 1937. Franz, en ung man på 17 år, reser från sin mamma i Österrike, för att söka lyckan hos tobakshandlaren Otto Trsnjek. Franz och hans mamma levde på pengar från mammans älskare, som en dag tragiskt dör i en drunkningsolycka. Franz mamma ber då Franz resa till Wien, och ta anställning hos Otto. Otto är skyldig henne en tjänst, och hon tänker att nu är det en bra möjlighet att lösa in den.

Franz ankommer till den stora staden Wien, där han lär sig att sälja tidningar och cigarrer i tobaksaffären. Hans liv korsar väg med en flicka som han förälskar sig i och detta skakar hans värld. En av kunderna i tobaksaffären, Sigmund Freud, fångar den unga mannens intresse och ett hopp väcks om att doktorn kan hjälpa honom med känslorna och tankarna runt det som en förälskelse innebär. En vänskap växer fram.

Staden Wien, och resten av Europa, står vid denna tiden på tröskeln till något som ska förändra många liv. Oroligheter i staden växer fram, och Franz märker förändringar, inte bara i politiken och det som står i tidningarna han säljer, utan även det som händer på gatan utanför tobaksaffären. Franz läser om utvecklingen i tidningarna, och plötsligt blir han personligt drabbad.

Robert Seethaler fångar en viktig händelse i världshistorien, sett och upplevt av den unga pojken från en liten by i Österrike. Boken känns verklig och äkta, och de möten som Franz har sätter sig i hjärtat.

Arthur

Bok av Mikael Lindnord
Mikael Lindnords bok om Arthur är en sann historia om hur en gatuhund från Equadors djungler på ett fantastiskt sätt hittade sin väg till ett nytt hem i Sverige. Mikael Lindnord som är författare är själv med i boken och skriver om det han upplevde under VM i adventure racing i Equador 2014. Tävlingen är ganska extrem och deltagarna använder ibland en hel dag för att ta sig över en etapp.

Adventure racing handlar om att ta sig från start till mål, och tävlingen pågår under flera dagar. Terrängen de tävlande ska ta sig genom skiftar mellan djungel, berg, floder och lättvandrade leder. De tävlande lagen får till exempel användning för både cyklar och kajaker under racets gång. Några dagar in i tävlingen korsas Mikaels vägar med den hemlösa hunden, som då inte hade något namn eller ägare. Boken skildrar det hjärtvärmande mötet i djungeln, och resan som de gör fysiskt, men också mentalt.

Arthur överger inte Mikael, och det är en fin upplevelse att läsa om dedikationen från både den herrelösa hunden och den svenska äventyraren. Som läsare kan man inte riktigt sätta sig in i under vilka omständigheter deras möte, och växande vänskap sker. Det är till att börja med en ovanlighet att en herrelös hund tar följe med en okänd person och i tillägg när de befinner sig ute i djungel, mangroveträsk och branta berg. Kärleken växer fram och genom boken fylls läsaren av värme, tårar och skratt. Spänningen ökar i slutet av boken och man har hjärtat i halsgropen in i det sista.

Stallo

Bok av Stefan Spjut
Den svenska författaren Stefan Spjut öppnar trollens värld, och kittlar fantasin till läsaren. Man kan lätt låta sig ryckas med och kanske också börja tvivla på om man verkligen är ensam nästa gång man är i skogen.

Troll som tar barn är för de flesta en känd myt, en skröna som berättas för de små som lyssnar med stora ögon. I boken Stallo är troll som tar barn en verklighet. Ett barn försvinner på 70-talet från en stuga i skogen, där han och hans mamma spenderar sommaren. Mamman ser hur trollet tar hennes son, och förklarar detta för polisen. Hon blir inte trodd, och sonen återfinns inte.

Huvudpersonen i boken är Susso, som bor i norra Sverige och dras in i trollens värld tack vare ett foto som hennes morfar tog. Fotot är ett flygfoto taget i Sareks nationalpark, och föreställer en björn. Björnen har något på ryggen, och Susso försöker ta reda på vad det är. Kan det vara ett troll, och kan det ha något att göra med pojken som försvann på 70-talet?

Språket i boken är anmärkningsvärt, och som läsare blir man fångad från första sidan. Boken är skriven på ett alldagligt sätt, med alldagliga personer, men plötsligt står läsaren inför en minst sagt ovanlig situation. Själv var jag ofta tvungen att stanna och läsa om stycken, för att verkligen förstå vad jag läst för att det var så overkligt mitt i det verkliga.
Att bli hundra år verkar inte imponera Allan Karlsson. Han är generellt en sån som inte gör så mycket väsen av sig, vilket kan verka lite märkvärdigt då han varit med under stora händelser i historien bland viktiga personer. På äldreboendet där Allan bor ska det hållas kalas. Det bryr sig inte Allan om, utan klättrar ut genom fönstret. Och försvinner.

Tårta och journalister får vänta, när Allan ger sig iväg. På busstationen får han köpt sig en bussbiljett för de få kronorna han har i kontanter, och av en slump blir han ansvarig för en resväska. Allan och väskan börjar sin resa med bussen, och resan slutar vid ett gammalt nedlagt stationshus som nu fungerar som boende. Mannen som bor i huset blir Allans vän, och tillsammans ser de sig tvungna att lägga på flykt, då den rättmätiga ägaren av resväskan vill ha den tillbaka.

Allan är en finurlig gammal man, som levt ett långt och händelserikt liv. Även om han inte alls försökt eller velat, så har han hamnat i situationer som det skrivits om i historieböckerna. Allans stora passion i livet är dynamit, och denna passion fick honom fram i livet. Ödet korsade hans liv med betydelsefulla människor, och Allan verkar ha haft ett finger med lite här och där i historiska händelser.

Denna bok får läsaren att le och även att brista ut i skratt flera gånger. Tokigheter och allvarligheter blandas i en salig röra av banditer, gubbar och andra märkliga figurer.

Stjärnstoft

Bok av Neil Gaiman
Neil Gaiman är stor inom fantasy och sci-fi. Denna bok har mysfaktor, och den är lika hjärtevärmande som den är spännande. Att läsa den i ett streck är inga problem, man vill hela tiden veta vad som händer bakom nästa krök. Språket är beskrivande och levande, vissa sidor måste läsas om helt enkelt för att de är så vackert skrivna.

Huvudpersonen Tristran Thorn bor i en liten pittoresk landsby i England. Byn kallas Wall, och har passande nog en mur i nära anknytning till byn som skyddar byn mot obehöriga. Tristran är förälskad i den fagra Victoria Forester, men känslorna är inte lika varma tillbaka. En sen kväll i oktober bevittnar de båda ett stjärnfall som förändrar allt, i alla fall for Tristran. Han lovar att hämta den fallna stjärnan till Victoria, och han får ett löfte om kärlek tillbaka. Detta löfte tar honom genom öppningen i muren, som för övrigt är vaktad dygnets alla timmar, och in i en värld som är häpnadsväckande på alla möjliga sätt.

I tillägg till Tristrans resa för att hitta, och bringa stjärnan till Victoria, kantas historien av familjehemligheter, magi, oväntade händelser och inte minst underfundiga varelser. Det är ingenting som går oförklarat i Gaimans böcker, och allteftersom historien utvecklar sig, eller kanske invecklar sig, blir man mer och mer nyfiken. Det man undrar över får man svar på, även om vissa frågor hänger kvar helt till slutet. Det finns inga gränser för vad fantasin kan uträtta.

Stalpi

Bok av Stefan Spjut
Stefan Spjut fortsätter sagan om trollens värld, och Susso Myrèn går än en gång otrygg i sitt sökande efter svar. I denna bok letar hon efter sin barndomsvän, som en sommarkväll plötsligt försvinner från Sussos hus. Flera lösa trådar knyts ihop, och läsaren får svar på fler frågor som väcks.

Även denna bok utspelar sig i Lappland, i de djupa skogarna och dess hemligheter. Det är en fristående uppföljare till boken Stallo, och även om man inte läst första boken förstår man handlingen. Författaren Stefan Spjut är duktig på att ta med sig läsaren hela vägen genom boken, och om man inte läst Stallo så kommer man helt säkert att göra det efter att ha läst Stalpi.

En annan huvudperson är vargen, som i början av boken blir bedövad och försökt flyttad söderut. Vargen är mer än en vanlig varg, och transporten kommer aldrig fram. Enligt samisk folktro händer det att troll tar djurhamn, och det man tror är ett djur är i själva verket ett troll. Vargen gömmer mer bakom sina mörka ögon än bara djuriska instinkter.

Mörka ögon har även barnrövaren Lennart Brösth, som rymmer från psyket där han suttit i många år och hade många år framför sig. Han är ute efter hämnd, och han har fortfarande intresse för sin sekt som rövat bort barn i många år.

Spännande handling blandas med folktro, och mycket blir sagt mellan raderna. Boken är full av fantasiväsen, och ibland tror man inte vad man just läst för att det är så långt in i myternas värld.

Italienska skor

Bok av Henning Mankell
Den kända svenska författaren Henning Mankell skrev denna bok som inte är i samma genre som han brukade att skriva i. Oftast handlade det om deckare och kriminalhistorier,
men denna bok är en roman. Den innehåller dock nog med spänning och drama. Boken handlar om den före detta läkaren Fredrik, som bär på en hemlighet. Han har ett liv bakom sig med obesvarade frågor och ett misstag som han aldrig kan rätta upp.

Själva handlingen utspelar sig till stor del på Fredriks lilla ö, i skärgården. Där bor han med sin hund och sin katt, och varje morgon badar han i havet. Om vintern hugger han ett hål i isen för att ta sig ett dopp. En dag när han ska ta sitt dopp i havet ser han en person på isen. Det visar sig att vara en kvinna från hans förflutna, som har kommit för en sista önskan. Fredrik gör det han kan för att uppfylla kvinnans önskan, och under resans gång vidgar han sina vyer både fysiskt, men även inom sig.

Att läsa Italienska skor gör att man blir fångad av den spännande historien, flera frågor dyker upp och man vill ha svar. Man blir hänförd och förundrad, och det är svårt att lägga ifrån sig boken. Mankell var en skicklig författare, med konsten att skildra livshändelser, känslor och personer på ett nära och lockande sätt. Boken är lätt att förstå och komma in i, och man blir väldigt nyfiken på vad som ska hända härnäst.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.