Louise Lundqvist

Användarprofil

Farlig sanning

Bok av Anna Jansson
En spännande novell om att inte alls veta allt om den man tror att man känner utan och innan. Om hur saker kan vända plötsligt, och om att ändå till sist var tvungen att göra det som är det "rätta" för att kunna leva med sig själv.
Sadako och de tusen papperstranorna är en lättläst och mycket gripande bok. Den handlar om Sadoko som insjuknar i leukemi, om hennes familj som finns där omkring henne, och om krig som inte bara drabbar de som är i direkt kontakt med det, utan även alla runtomkring. Men det handlar också framförallt om hopp, när alla hjälps åt att samla fina papper till Sadako för att hon ska kunna vika papperstranor och bli frisk igen.

Det här är en av mina absoluta favoriter, jag har läst den otaliga gånger sedan första gången när jag var 9 år, och det är en historia jag alltid kommer tillbaka till.

Marley och jag

Bok av John Grogan
Marley och Jag är en underbar skildring av det där speciella bandet som man bara kan ha till människas bästa vän, även om den där bästa vännen är fullkomligt galen. Om ett djur som är där i vått och torrt och som blir en speciell del i ens familj, trots alla hyss. Denna historia innehåller mycket humor och kärlek och underbara scener som alla hundägare kan känna igen sig i. Jag tror inte att det bara är jag som blivit helt kär i denna galna labrador, och som både har skrattat och gråtit med familjen Grogan från pärm till pärm.

Speciella omständigheter

Bok av John Ajvide Lindqvist
"Speciella omständigheter" är en mycket spännande novell, en lagom läskig spökhistoria, men som med sina element av helt vanlig vardag gör den otäck. Den spelar på det där med att höra ljud i mörkret, eller att gå ner i en mörk källare, som nog de flesta av oss kan relatera till.

Krönika om ett förebådat dödsfall

Bok av Gabriel García Márquez
Den här krönikan har ett mycket intressant sätt att berätta om den där morgonen när Santiago Nasar mördades. Handlingen hoppar fram och tillbaka i tid, och mer eller mindre en och en halv timme blir till en hel bok. Det handlar om att försvara sin heder först och främst, och att fråga sen, och dessutom om den acceptans för detta som fanns i hela samhället. Jag tycker att det är en bra bok, berättad på ett intressant sätt. Allt som händer, om än oväntat först, blir oundvikliga självklarheter och sakta men säkert klarnar hela bilden av vad som verkligen hände den där morgonen.
Tretton skäl varför är en otrolig bok.
Bakom en ganska unik historia tar den upp vardagliga tonårsproblem men också ett mycket viktigt ämne, som är att även små saker kan såra, och framför allt att man aldrig kan veta vad någon annan människa går igenom, eller hur saker man säger kan landa mycket värre hos någon annan än vad man hade tänkt sig.
Den suger till i magen, och lämnar en mycket speciell känsla. En känsla av sorg, igenkänning, men också en känsla av att den kan förändra. Denna bok borde läsas och diskuteras av alla i tonåren eller över, och läsas om och om igen.

En man som heter Ove

Bok av Fredrik Backman
En man som heter Ove är en mycket fin bok. Den får en att skratta och gråta, och allt däremellan. Den beskriver kärlek och sorg och kämparglöd, och alla andra känslor som hör livet till. Vad som till en början verkar som en lättsam historia växer till något mycket mer. Fredrik Backman har en otrolig förmåga att uttrycka sig på, och att fånga sina läsare. Hans karaktärer lyfts ut ur texten och blir personer vi känner eller önskar att vi hade fått lära känna på riktigt. Och när de sedan tas ifrån oss lämnas ett tomrum som är svårt att fylla.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.